Photo by Anton on Unsplash-ilustacija
09/07/2021 u 14:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Хрватска: Строже мјере се уводе у Приморско-горанској области

Божиновић је упозорио да масовна окупљања треба избјегавати јер су она највећи ризик за заразу и позвао организаторе окупљања да се придржавају мјера

Потпредсједник Владе Хрватске Давор Божиновић говорио је о строжим мјерама у Приморско-горанској области, гдје се уводи забрана одржавања свих јавних окупљања са више од 20 особа. Изузетак су окупљања учесника са ковид потврдама.

Професионални умјетнички програми допуштени су само ако присутни имају ковид потврде. Та мјера биће на снази од 12. до 31. јула.

Божиновић је упозорио да масовна окупљања треба избјегавати јер су она највећи ризик за заразу и позвао организаторе окупљања да се придржавају мјера.

Цапак се осврнуо на податке из КБ-а Дубрава о осморо пацијената који су умрли од ковида након што су вакцинисани са двије дозе, оцјенивши недопустивим да ХЗЈЗ о томе није примио никакво обавјештење.

Истакнуо је да ХЗЈЗ до сада није евидентирао ниједан смртни случај особа вакцинисаних једном или с двије дозе, а за КБ Дубрава тек треба утврдити шта је основни узрок смрти тих пацијената.

Алемка Маркотић, директорка Клинике за инфективне „Фран Михаљевић“ је коментирала ситуацију у Израелу. Тамо је доста људи који су вакцинисани Фајзером заражено.

-Већином расте број инфицираних међу младима, који се, у правилу, у великом постотку нису вакцинисани- рекла је Маркотић.

-Бројеви на љето не значе исто што и бројеви на зиму. То су млађи људи. Међутим, они ће се вратити кући и прењети инфекцију. Оно што Сингапур ради, мисле да могу прећи у ону фазу када ће службено узимати у статистику само хоспитализоване и умрле. И у Европи се расправља о таквом моделу. Кад будемо имали висок степен вакцинисаних, ковид ће постати обична прехлада, онда смо то успјели- рекла је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:21