uvođenje vojnog roka u hrvatskoj / - PIXELES
09/07/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hrvatska vraća služenje vojnog roka

Od 1. januara sledeće godine Hrvatska će ponovo uvesti služenje vojnog roka.

Za to postoji politička odluka, a Ministarstvo obrane (MORH) radi na izmjenama Zakona o odbrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj za to da već od početka sljedeće godine prvi regruti koji će morati obavezno služiti vojni rok krenu na obuku, piše Novi list.

Hrvatska vojni rok nije ukinula, već ga je 2008. godine samo zamrznula tako da se cijela stvar neće pokrenuti iz nule jer već postoji i zakonodavstvo, ali i praksa po kojoj se obuka odvijala do prije 16 godina. To će se trebati prilagoditi novim zahtjevima i okolnostima.

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Ako bi se išlo na prvu varijantu, onda bi regruti dobili samo osnovnu pješadijsku obuku, a ako bi vojni rok trajao tri mjeseca, onda bi se tokom trećeg mjeseca regruti slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani ili mornarici.

Nakon što bi odslužili vojni rok, regruti koji su prošli obuku mogli bi birati hoće li se nakon toga vratiti u civilstvo, nastaviti se baviti svojim uobičajenim poslovima i biti dio vojne rezerve ili će ostati u Oružanim snagama i u njima tražiti svoju profesionalnu karijeru.

Prema dosadašnjim saznanjima, obuka regruta odvijaće se u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji dobrovoljno služenje vojnog roka. Oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. Ministarstvo predviđa da će i oni koji će obavezno služiti vojni rok dobijati naknadu, ali ona će najvjerovatnije ipak biti nešto manja.

Generalni inspektor Bundesvera traži vojni rok i za žene

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 12:11