/ - FOTO: UNSPLASH
12/07/2022 u 14:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska zvanično primljena u eurozonu

Hrvatska je ovim ispunila jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU.

Vijeće za ekonomske i finansijske poslove EU (Ecofin) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. januara 2023., a među njima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7.53450 kuna. Definitivni kurs je jednak onome po kojem je kuna prije dvije godine uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II), prenosi Index.hr.

Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvatanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica. Današnjim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica europodručja.

Što slijedi?

Hrvatska je ovim ispunila jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU. Drugi je ulazak u šengensko područje, o čemu će, vrlo izgledno, odluka biti donesena najesen i Hrvatska bi u desetoj godini članstva istovremeno mogla ući i u europodručje i u Šengen.

Ključni dokumenti za odluku o ulasku u europodručje bili su konvergencijska izvještaj Komisije i Evropske centralne banke (ESB), koja su objavljena 1. juna. U njima je potvrđeno da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU i Statutom Evropskog sistema centralnih banaka / Evropske centralne banke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:36