Становништво, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
17/01/2022 u 18:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватски врх о резулатима пописа: Људи одлазе јер смо у Европској унији

Милановић је рекао да су исти људи који су прије шест-седам година њега оптуживали за велеиздају, сада суочени с дупло лошијим резултатима

Хрватски предсједник Зоран Милановић и премијер Андрија Пленковић коментарисали су одвојено демографсе податке пописа становништва одржаног у тој земљи. Премијер Пленковић узрок смањења броја становника види у прикључењу ЕУ. Предсједник Милановић каже да се то догодило свим новим чланицама ЕУ које су се касније почеле демографски опорављати и да вјерује да ће тако бити и у Хрватској, преносе регионални медији.

Милановић је рекао да су исти људи који су прије шест-седам година њега оптуживали за велеиздају, сада суочени с дупло лошијим резултатима.

- Нећу никада никоме набијати на нос и предбацивати нешто за шта није одговоран. Ово што се догодило било је у процесу, догодило се већини нових чланица ЕУ-а, осјетно су пале у броју становника и почеле се опорављати након тога. То чека вјероватно и нас. То је чињеница. На то нема утицај Пленковић, нисам имао ни ја. Напросто људи оду, стекну нова искуства, многи се врате. То ће се сигурно догодити и нама - рекао је Милановић.

Милановић чврсто верује да то није крај Хрватске, као државе, и како каже, није "крај хрватства".

- То је напросто једна ситуација, нећу је чак назвати ни кризом. Неће Хрватице и Хрвати изумети - рекао је Милановић.

Пленковић: Зашто људи одлазе из Хрватске? Јер смо ушли у ЕУ 

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је претходно да нико не може бити задовољан смањењем броја становника, али и како то није неочекивано те додао да ће влада учинити све да ублажи негативне трендове и побољша позитивне, истакавши да је питање демографије пуно шире од оквира једне власти-

Реферирајући се на број исељених из Хрватске, премијер је рекао да је то резултат уласка Хрватске у ЕУ односно тога да је једна од темељних слобода ЕУ - слобода кретања радника.

- Прије 2013. године ви сте могли отићи у неку земље ЕУ једино уз испуњење једног од два критерија - или да сте негдје добили радну дозволу или да сте улазили у некакве квоте - рекао је хрватски премијер.

Подаци пописа становништва 2021. показују да је у Хрватској 396.000 људи мање него прије десет година.

- Ови резултати наравно да нису добри, нитко с њима не може бити задовољан, али истодобно, кад гледамо шире трендове, нису неочекивани, њих се врло лако може растумачити - рекао је Пленковић.

Пленковић је рекао да је то процес који траје 70 година, при чему је подсетио на податак да је 1948. године у Хрватској било 95.000 рођених годишње, а 2021. било их је 35.000, односно 60.000 мање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:16