Валентин Инцко / - интернет
13/11/2021 u 18:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инцко: БиХ се може распасти ако се овако настави

Прије свега, истиче Инцко, Додик жели да оснује војску за Републику Српску, оцјењујући да би тада БиХ имала двије војске „са свим њиховим посљедицама“

Бивши високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изјавио је да се слаже са оцјеном свог насљедника Кристијана Шмита, који је у извјештају Савјету безбједности упозорио да БиХ може да се распадне.

 - У потпуности дијелим оцјену Кристијана Шмита. Описао је тренд: ако се овако настави, могло би доћи до тога. То би такође могло поткопати Дејтонски споразум, којим је успостављен мировни поредак у БиХ 1995. године - рекао је Инцко за аустријски лист Пресе, преноси Н1 у Босни и Херцеговини.

Казао је да је Запад углавном „умањивао проблем“ који представља члан Предсједништва БиХ из редова српског народа, Милорад Додик, али да он сада предузима конкретне кораке у виду повлачења из државне агенције за љекове, најава изласка из Високог судског и тужилачког вијећа, из тајне службе и пореског система.

Прије свега, истиче Инцко, Додик жели да оснује војску за Републику Српску, оцјењујући да би тада БиХ имала двије војске „са свим њиховим посљедицама“.

 - Никада није било тако драматичне ситуације као што је у овом тренутку. Зову ме људи из Босне и питају ме хоће ли бити рата и да ли због тога треба да се селе. Затим их смирујем и цитирам специјалног представника САД Габријела Ескобара који је ових дана боравио у Сарајеву. Он је јавно изјавио да рата неће бити - рекао је бивши Високи представник.

Према његовим ријечима, то значи да је поново повећан интерес САД за Босну и Херцеговину и за одржавање мира.

Након дипломата Метјуа Палмера и Габријела Ескобара, државни секретар Ентони Блинкен сада шаље свог савјетника Дерека Х. Чолета у Босну и Херцеговину, и све то у року од двије седмице, каже Инцко.

Инцко сматра да својим најавама Додик покушава да побиједи на изборима сљедеће године и да „скрене пажњу са чињенице да нема шта да покаже“.

- Ту су катастрофално ниске пензије и плате, нема нових пројеката и, прије свега, нема перспективе. Народ напушта земљу, укључујући и Републику Српску. Али имао би све шансе да напише причу о успјеху попут Баварске у Нјемачкој. Успјешна прича Републике Српске унутар Босне и Херцеговине. Нико га не би зауставио. Имао би било какву подршку - каже Инцко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:13