Бакир Изетбеговић / - РТРС
17/09/2021 u 13:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изетбеговић: У Црној Гори је у току свесрпски пројекат који се прелива и на БиХ

То је и потврда синтагме „српски свет“ и обиљежавања Дана српског јединства, тврди лидер СДА

Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је да је у току свесрпски пројекат, наводећи да то потврђује и ситуација у Црној Гори, која се прелива и на Босну и Херцеговину, јавља N1.

Изетбеговић је навео да је то и потврда синтагме „српски свет“ и обиљежавања Дана српског јединства.

Он је даље рекао да српским политичарима у БиХ треба оставити времена да се, како је навео, „испушу после одлуке бившег Високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида“.

Према његовим ријечима, опозиционе странке у Републици Српској не могу против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и његовог Савеза независних социјалдемократа који „диктирају тај темпо“.

Лидер СДА је још рекао да не искључује могућност да ће руководство Републике Српске покушати да „поцијепа државу“.

У тој ситуацији, додао је, одговор СДА био би „модерна, европска и мултиетничка БиХ“, у којој ће се поштовати људска и колективна права, као и приступање ЕУ и НАТО.

-Тужилаштво прогони Бошњаке у Федерацији БиХ, а не бави се Додиком. Треба забранити да се нерадом убија земља у којој сте рођени. Ја бих да сам ОХР, Савјет за примену мира (ПИК), земље Квинте, радио такве ствари, или ће ретроградне политике надвладати и сударити се са нама, патриотама, на један врло ружан начин- нагласио је Изетбеговић.

Он сматра да се БиХ никада неће распасти, јер се у њој „питају они који воле ту земљу и немају алтернативу“.

Лидер СДА је рекао је и да прижељкује да високи представник Кристијан Шмит наметне изборни закон, али не само у дјелу који се тиче конкретно избора хрватских представника.

-Шмит то не би смио да уради јер би тиме уништио свој ауторитет- навео је Изетбеговић.

Хрвати у БиХ и званични Загреб инсистирају на измјени Изборног закона у БиХ да би Хрвати имали свог легитимног представника, с озбиром да је актуелни члан Предсједништва БиХ из хрватског народа изабран већинским гласовима Бошњака.

-Није уставотворац хтио да то буде хрватски члан Предсједништва БиХ, већ да сваки од тројице чланова заступају и Хрвате и Бошњаке и Србе са територија цијеле БиХ. Али, ако они инсистирају, ако се тако дестабилизује земља, можемо им изаћи у сусрет кроз пресуду ‘Сејдић-Финци’. Укинућемо те националне префиксе- рекао је Изетбеговић.

Европски суд за људска права у пресуди „Сејдић-Финци“ наложио је БиХ да из Устава и Изборног закона избаци дискриминаторске одредбе, које онемогућавају представницима „осталих“ народа кандидатуру за члана Предсједништва БиХ.

Суд у Стразбуру је ту пресуду донио у децембру 2009. године, али она до сада није спроведена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:49