Kfor, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
26/05/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

KFOR: Nismo bili dio pregovora o povlačenju napadača iz Banjske

Tvrdnje da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske septembra mjeseca prošle godine, demantovala je ova misija NATO-a, piše KoSSev.

-č To nije tačno, ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore - poručili su, navodi ovaj medij.

U ranim jutarnjim satima 24. septembra prošle godine došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba predvođene, po sopstvenom priznanju, Milanom Radoičićem, i pripadnika Kosovske policije.

Tada je prvo na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije, a potom i tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno, piše portal.

Različiti centri „nagađali su“ tog i u narednim danima, navodi se, koliko je zapravo ljudi bilo u grupi koja se sukobila sa policijom, te kako su istog dana uspjeli da pobjegnu, kako se pretpostavlja u centralnu Srbiju, prenosi N1.rs.

Odgovor na ovo pitanje nijesu dali niti Beograd, niti Priština, kao ni međunarodna zajednica, piše KoSSev.

Iako nijedan zvaničnik NATO-a nikada nije javno potvrdio, tvrdnja da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske, našla se u najmanje dva međunarodna izvještaja, odnosno izvještaju Međunarodne krizne grupe (MKG) i preliminarnom nacrtu Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, navedeno je u tekstu.

MKG je još početkom aprila u svom izvještaju navela, piše ovaj portal, da je navodno KFOR pregovarao o povlačenju grupe Srba.

- Uslijedio je napet sukob između grupe i kosovske specijalne policije koja ih je okruživala. U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume…  stoji u izvještaju, prenosi KoSSev.

Ista tvrdnja se potom našla i u novom preliminarnom nacrtu izvještaja Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, upravo uz pozivanje na navode Međunarodne krizne grupe, navodi se u tekstu.

KFOR demantuje

KoSSev se ovog popodneva, kako je navedeno, obratio sa upitom KFOR-u da demantuje ili potvrdi i ujedno saopšti detalje o toku pregovora za povlačenje.

Iz ove misije su upravo demantovali tvrdnje, komentarišući isključivo izvještaj Međunarodne krizne grupe, piše KoSSev.

-U opisu o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, u izvještaju se navodi: ‘U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe [srpskih boraca] u okolne šume, u kojima su se stopili’. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore- poručuju iz KFOR-a za ovaj medij.

Navode, piše, da je misija, „nakon što je pozvana da pojača svoje prisustvo“:

-Blisko koordinisala sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (EULEX), kako bi obnovio bezbjednost u toj oblasti- navodi se.

Podsjećaju, prenosi ovaj portal, i da je dešavanjima u Banjskoj septembra prošle godine, prethodio majski incident u Zvečanu.

-Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake KFOR-a u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika KFOR-a, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promijenile život- naveli su, piše KoSSev.

Podcrtavaju, kako piše, da je NATO „uvijek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom“.

-Nakon nasilja, NATO je rasporedio oko 1.000 dodatnih pripadnika mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u posljednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir- konstatuju za ovaj medij.

KFOR na kraju poručuje, navodi se, da nastavlja da sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, odnosno da su posvećeni da obezbijede sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude.

I danas ponavljaju da je ova misija NATO-a treća u lancu reagovanja nakon policije i EULEX-a, sa kojima „blisko sarađuju“, piše KoSSev.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 04:03