Кризни штаб Србије, корона вирус / - ФОТО: РТС
28/07/2021 u 22:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кисић Тепавчевић: Трећа доза намијењена особама са имунодифицијентним стањима

Како је рекла, то је група која је препозната да јој је потребно да се појача поствакцинални имунитет трећом дозом

На сједници Кризног штаба закључено да трећу дозу вакцине добију хронични пацијенти и они чији је имунитет већ угрожен одређеним болестима или операцијама. Обје дозе примило је 47,6 одсто грађана. Вакцинисан сваки пети грађанин млађи од 30 година.

Министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је још једном на грађане Србије да се вакцинишу, а када је ријеч о трећој дози, навела је да би њоме прво требало да се вакцинишу особе са имунодифицијентним стањима, пише РТС.

Кисић Тепавчевић је, након сједнице Кризног штаба, рекла новинарима, да је препорука Координационог тијела за имунизацију да постоји потреба за трећом дозом, али да се таква истраживања у свијету још увек раде и нема конзистентних закључака, осим чињенице да је потребно вријеме праћења поствакциналног имунитета.

– Закључак, када је у питању трећа доза је да су у првој групи која би требало да је прими особе са имунодефицијентним стањима и различита хронична обољења, особе са смањеном дужином имуног одговора после вакцинације, као и особе које су имале трансплантацију органа и које су на хемодијализи – рекла је Кисић Тепавчевић.

Како је рекла, у овом моменту, то је група која је препозната да јој је потребно да се појача поствакцинални имунитет трећом дозом, шест мјесеци после пријема друге.

Даље се, каже, раде истраживања, прате се како би се утврдило када је, коме и у ком року оптимално дати додатну дозу вакцине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:18