Arheološko nalazište, Gračanica / - HAJRULLA ÇEKU/FACEBOOK
14/08/2023 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Kod Gračanice pronađena pisana posveta cara Justinijana

Arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijane, čiji se ostaci prostiru na površini od oko 70 hektara, nalazi se na oko jedan kilometar od manastira Gračanica

Tim arheologa otkrio je pisanu posvetu cara Justinijana tokom naučnih istraživanja na arheološkom nalazištu Ulpijana, saopštio je kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku.

Ovaj tim činili su Kristof Godar (Christophe Goddard), Arben Hajdari i Miljot Beriša (Milot Berisha), prenosi Kossev.

- Značajno otkriće na arheološkom nalazištu Ulpijana koje baca novo svjetlo na nasleđe (grada) Justinijana Sekunda, naveo je Čeku uz fotografiju ove posvete.

Tvrdi da ona „dodatno otkriva bogat narativni i istorijski značaj Dardanije“.

- Natpis predstavlja veoma rijedak dokaz i pokazuje bliskost cara sa mjestom porijekla. Crkva predstavlja jedno od najvećih otkrića kasnog Rimskog carstva i njegovih najvažnijih careva, dodao je Čeku.

Arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijane, čiji se ostaci prostiru na površini od oko 70 hektara, nalazi se na oko jedan kilometar od manastira Gračanica.

Arheološka istraživanja su započeta 1953. godine. Tamo su do sada pronađeni brojni artefakti, nakit, kovani novac i veliki broj mozaika. Ulpijana je 2016. godine uređena za posjetu turista i proglašena za arheološki park.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:58