Комшић и Џаферовић / - ФБ
13/09/2021 u 17:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комшић и Џеферовић: Србија је потписала Дејтонски споразум као агресорска страна

- Очигледно је да иста та Србија наставља да спроводи свој ратни план кроз прогон грађана БиХ - стоји у саопштењу два члана Предсједништва БиХ

Два члана Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, оптужили су данас власт у Србији да „злоупотребљава принцип универзалне надлежности у процесуирању ратних злочина“, након што је на уласку у Србију ухапшен држављанин БиХ Един Врања. Комшић и Џаферовић наводе и да је „Србија потписница Дејтонског споразума као агресорска страна“.

У заједничком саопштењу Комшића и Џаферовића се тврди да хапшење Врања „представља нови у низу срачунатих прогона над грађанима Босне и Херцеговине“ од српских власти.

Циљ српских власти је, наводе, „ревидирање истине о рату у Босни и Херцеговини и изједначавање зараћених страна када је ријеч о почињеним злочинима“.

„Чињеница да, с једне стране, српске власти штите правоснажно осуђеног ратног злочинца Новака Ђукића, као и читав низ осумњичених за геноцид у Сребреници и друге злочине, а да с друге стране континуирано хапсе припаднике оружаних и полицијских снага БиХ, јасно указује да прави циљ није процесуирање ратних злочина, већ селективни прогон са политичким мотивима“, наводи се у саопштењу.

Политичку позадину оваквих поступака српских власти, кажу Комшић и Џаферовић, „већ раније су разоткрили и судови у европским државама, који су, поступајући на основу оптужница и потјерница из Србије у случајевима Ганић и Дивјак, констатовали да је ријеч о политички мотивисаним оптужницама, те да они не би имали фер и поштено суђење у Србији“.

Сматрају да у случају хапшења Врања, ако постоји основ сумње, све наводе треба да испитају правосудни органи Босне и Херцеговине, који у сарадњи са другим државним органима имају обавезу да се укључе у овај случај и затраже његово изручење.

У супротном, ако Србија одбије изручење, Комшић и Џаферовић кажу да ће на тај начин бити послата „недвосмислена порука да је Србија непријатељска средина за грађане БиХ, која не гарантује никакву правну сигурност, већ да искључиво жели да врши прогон бранилаца БиХ од агресије“.

„Подсјећамо да је Србија потписница Дејтонског споразума као агресорска страна, јер међународне мировне споразуме потписују искључиво учеснице у међународним оружаним сукобима. Очигледно је да иста та Србија наставља да спроводи свој ратни план кроз прогон грађана БиХ“, стоји у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:10