/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
26/11/2021 u 13:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Комшић: Опстанак БиХ је питање опстанка цивилизације

Комшић је то поручио у синоћњем говору на свечаној академији одржаној поводом 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ, који Република Српска не признаје

Питање опстанка Босне и Херцеговине није само питање опстанка државе, већ је то питање опстанка цивилизације, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, преноси Nova S.

Комшић је то поручио у синоћњем говору на свечаној академији одржаној поводом 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ, који Република Српска не признаје.

-За нас који у Босну и Херцеговину вјерујемо то чак није питање него ствар достојанства које нам нико не може одузети. И зато будимо поносни у оно у што вјерујемо! Будимо поносни на Босну и Херцеговину- поручио је Комшић на свечаности у организацији Кантона Сарајево, Града Сарајева и општина Кантона Сарајево у сарајевској Вијећници.

У дугом говору у којем се углавном осврће на историјат тог датума, Комшић је рекао да иако је БиХ постојала стотинама година прије у разним облицима, као бановина, краљевина, као простор под ингеренцијом великих империја, са својом посебном улогом у оквиру тих империја, први пут је као држава, односно као република, конституисна 25. новембра 1943.

-Тај период не треба идеализовати са ове временске дистанце, али исто тако, не треба га ни омаловажавати, јер је управо то период у којем су изграђене републичке институције, које су опет биле пресудне у одбрани од агресије на Републику БиХ-рекао је, између осталог Комшић, пренијели су сарајевски медији.

Република Српска не признаје 25. новембар као празник, а српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је јуче рекао тим поводом да је обиљежавање тог датума у Федерацији БиХ, није празник, већ „бошњачки игроказ који нема везе са реалношћу и проблем оних који покушавају да врше ревизију историје“.

-Сама чињеница да то Бошњаци сада користе као неки доказ да им је то датум за неку државност говори о томе да они нијесу раније постојали, да нема доказа о томе, да је то била администратвна област у вријеме Аустроугарске, а не држава- навео је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:18