Фото: ВОА / - Фото: ВОА
19/05/2022 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косово: Срби са Косова не желе формирање Заjеднице српских општина, већ Београд

Он jе казао да jе премиjер и Срба са Косова и да се противи дискриминациjи, као и да Срби сједе и у парламенту и у Влади Косова.

Косовски премиjер Аљбин Курти изjавио jе да Срби са Косова не желе формирање Заjеднице српских општина, већ Београд, коjи jе то питање донио за преговарачки сто. Он jе на вебинару "Разговор са косовским премиjером Аљбином Куртиjем" коjи jе организовао Атлантски савјет рекао да нема разлога да се ЗСО оснива када Срби са Косова то не желе.

"То ниjе ни могуће jер jе утврђено да ЗСО крши 23 члана Устава. У Србиjи живе и Албанци, Бошњаци, Мађари и друге етничке заjеднице. Да видимо како се Србиjа носи са тим питањем, па можемо да уведемо исти такав модел. Нудим то", рекао jе Курти.

Он jе казао да jе премиjер и Срба са Косова и да се противи дискриминациjи, као и да Срби сједе и у парламенту и у Влади Косова.

Говорећи о диjалогу он jе казао да jе његов циљузаjамно признање и бољи живот грађана.

"Србиjа мора да се дистанцира и од Путина и од Милошевића и од злочина коjе су они починили у Украjини, односно на Косову. Могу да вам гарантуjем да грађанима Србиjе, да их питате, Косово ниjе међу прва три приоритета. Лидери су проблематични, они немаjу храбрости да се дистанцираjу од Милошевића. Оно што ме боли jесте што нису свјесни почињених злочина попут оног у Рачку", рекао jе Курти.

Како каже решење за постизање споразума са Београдом може да се пронађе у политичким центрима – Бриселу, Вашингтону, Паризу, Берлину.

"Битно jе да се ријеше три питања – плаћања струjе на сјеверу, регистраских таблица и несталих лица. Уз подршку Вашингтона и Брисела морамо да нађемо решење за добробит грађана, рјешење од кога ће добробит имати грађани", рекао jе он.

Курти jе рекао и да jе Косово повећало буџет за одбрану за 52 одсто и да би Србиjа требало да размисли два пута прије него што предузме било какву акциjу сличну оноj из прошлог вијека.

"Ми смо суверена, независна земља и имамо нормалне односе са свим земљама у региону сем са Србиjом. Надамо се да ће се ти односи нормалиизовати, а и амерички предсједник Џо Баjден jе обећао да то мора да се учини уз споразум о обостраном признању", рекао jе Курти.

Он jе рекао и да Србиjа не би требало да се мијеша у то што Косово жели да приступи НАТО-у, као и да jе проблем због земаља коjе нису признале независност Косова.

"Оне би требало да Косово третираjу независно од Србиjе. Jош увијек су скептичне", рекао jе Курти.

Када се ради о инициjативи "Отворени Балкан" Курти каже да Косово не може да буде отворено за њу, када Србиjа ниjе отворена за Косово.

"Балкан jе дио Европе и ЕУ би требало да буде циљ. Отворени Балкан jе рођен у октобру 2019. године у тренутку када jе било jасно да Албаниjа и Сјеверна Македониjа неће отворити преговоре. Та инициjатива jе настала из бијеса због тога", сматра Курти.

Курти jе рекао да jе Косово "светионик демократиjе" на Балкану.

"Ми смо светионик демократиjе на Балкану, jедна од наjдемократскиjих земаља на Балкану. Подигли смо се за 17 позициjа у индексу Транспаренси интернешенела по перцепциjи корупциjе. Отворили смо преко 25.000 радних мјеста", рекао jе он.

Када се ради о Србиjи, Курти каже да то ниjе демократиjа, већ jеднопартиjска држава са Вучићем на челу.

"Сјеверни сусјед уопште ниjе демократиjа. То jе jеднопартиjска држава са Вучићем на врху. Недостатак демократиjе обjашњава његову подршку Путину", рекао jе Курти.

Додаjе да jе Косово успјешна прича због чега би требало да добиjе подршку за чланство у НАТО-у и ЕУ, али и других међународних организациjа.

Када се ради о чланству у Савјету Европе истиче да се нада наjбољем.

"То jе важна организациjа и ми би требало да постанемо њен члан. Надам се да ће правда бити на правоj страни. Косово jе срце Балкана и доказали смо да упркос томе што нисмо добили визну либерализациjу и поред свих испуњених критериjума, имамо стрпљење и добру вољу према ЕУ и то би требало да се награди", рекао jе Курти.

Он jе поздравио приjаве Украjине, Молдавиjе и Грузиjе за чланство у ЕУ и изразио наду да ће ЕУ прихватити и приjаву Косова ове године.

Своjу посјету САД Курти jе оцијенио као успјешну и истакао да jе током ње позвао пословну заjедницу и диjаспору да инвестира на Косову.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:00