Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
07/05/2024 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kosovo (za sada) nije tema Savjeta Evrope: "Sve su manje šanse da se to desi"

Kosovo nije danas uvršteno na dnevni red sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE) koji je planiran za 16. i 17. maj u Strazburu, a prema ocjeni pojedinih kosovskih političara, sve manje su šanse da se to desi.

- Kosovo za sada nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara, rekla je za Telegrafi portparolka u SE Estel Štajner, prenosi Kosovo onlajn.

To je potvrdila i poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši, koja je na Fejsbuku objavila da će sastanak ambasadora biti nastavljen 14. maja, što će biti još jedna šansa za Kosovo, ali je ocijenila da proces postaje sve teži.

- Kosovo danas nije uspjelo da bude tema na sastanku ambasadora koji pripremaju dnevni red za sjednicu Komiteta ministara 16. i 17. maja. Ovaj sastanak će se nastaviti u utorak, 14. maja, ali narednih dana proces postaje sve teži, mogućnosti ponestaju. To će biti još jedna šansa za Kosovo, ali…, napisala je Arijuana Musljiu-Šoši.

Ona je ocijenila da je „nesreća Kosova to što ima premijera čije odluke zasnivaju na izbornim kalkulacijama, bez obzira na interes Kosova“.

- Za Kurtija su važni propaganda, glasovi i moć, dodala je ona.

Albanian post: Francuska tražila da Savjet Evrope odloži odluku o članstvu Kosova

Albanijan post objavio je ranije, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Francuska uputila notu zemljama članicama SE u kojoj je zatražila odlaganje odluke o prijemu Kosova u tu organizaciju zbog toga što vlada Aljbina Kurtija nije preduzela nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština.

Ambasada Francuske na Kosovu saopštila je danas da bi Kosovo dobilo podršku za prijem u SE slanjem nacrta statuta ZSO na ocjenu Ustavnom sudu.

Kurti se juče sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i ponovo izrazio protivljenje nametanju novih uslova za Kosovo prije konačnog glasanja o članstvu u SE.

Kurti je rekao da je Kosovo ispunilo sve utvrđene uslove i da je svaki drugi zahtjev u suprotnosti sa glasanjem u Parlamentarnoj skupštini SE koja je preporučila prijem Kosova u tu organizaciju.

Zatražio je i da se pitanje dijaloga ne miješa sa procesom članstva Kosova u SE.

Njemačka i Francuska su prije nekoliko dana zatražile da se nacrt statuta ZSO, koji je predložila EU, uputi na razmatranje Ustavnom sudu.

Francuska i Njemačka se spremaju da blokiraju glasanje o članstvu Kosova u SE

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:13