eu evropska unija zastava logo ilustracija / CVE - CHRISTOPHE VANDER EECKEN
04/02/2022 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевски: Брисел потврдио став за почетак преговора са Скопљем без одлагања

Ковачевски jе истакао да су лидери инститициjа ЕУ jедногласни у подршци одржавању прве међувладине конференциjе са Северном Македониjом и отварање поглавља без одлагања

Премиjер Сјеверне Македониjе Димитар Ковачевски изjавио jе да су у Бриселу jедногласни у томе да његова земља одмах треба да започне преговоре са Европском униjом, преноси Н1.

Он jе то рекао након прве посјете Бриселу, где се током два дана срео са предсједницима Европске комисиjе Урсулом фон дер Лаjен, Европског савјета Шарлом Мишелом и Европског парламента Робертом Мецолом.

Ковачевски jе истакао да су лидери инститициjа ЕУ jедногласни у подршци одржавању прве међувладине конференциjе са Северном Македониjом и отварање поглавља без одлагања.

Премиjер Северне Македониjе jе рекао да jе на састанцима у Бриселу обавестио партнере из ЕУ о напретку коjи су његова влада и нова бугарска влада премиjера Кирила Петкова „направили на продубљавању добросусJедске сарадње“.

- Jасно jе поздрављено залагање двије земље за проналажење рјешења и интензивирање диjалога - рекао jе Ковачевски након дводневне радне посете Бриселу, током коjе се, осим са функционерима институциjа ЕУ, срео и са генералним секретаром НАТО Jенсом Столтенбергом.

Софиjа jе у децембру 2020. блокирала почетак приступних преговора Северне Македониjе са ЕУ, захтеваjући да Скопље прво испуни услове из Уговора о добросусJедству са Бугарском и да призна бугарске коријене македонске нациjе и jезика, а прошле године jе модификовала захтеве и формулисала их у документу "Пет плус jедан".

Након формирања нових влада у Скопљу и Софиjи, разговори су интензивирани. После другог састанка са бугарским премиjером Кирилом Петковим, у само десетак дана од ступања на функциjу, Ковачевски jе рекао да су разговарали и о политичким темама, коjе оптерећуjу односе двије земље, али да су наjвише времена посветили економским проjектима, коjи могу брзо да даjу ефекат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:22