Aljbin Kurti / - SHUTTERSTOCK
05/08/2024 u 22:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kurti: Kosovo nema međuetničkih problema, samo jezičkih barijera

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo nema međuetničkih problema već jezičkih barijera zato što sve manje Albanaca zna srpski, prenosi Gazeta Ekspres.

- Imamo izazov koji dolazi od našeg sjevernog suseda. Ne mogu da kažem da na Kosovu postoji međuetnički problem. Postoji jezička barijera, jer godinama u ovom vijeku sve manje Albanaca zna da govori srpski, dok je moja generacija među poslednjima koja je u školi učila srpsko-hrvatski. Dakle, postoji jezička barijera, ali ne bih rekao da postoje međuetničke praznine- rekao je Kurti.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa makedonskim premijerom Hristijanom Mickoskim, Kurti je rekao da nije upoznat sa izjavom zamjenika premijera Sjeverne Makedonije za odnose među zajednicama Ivana Stoiljkovića da Vlada Kosova teroriše Srbe, prenosi Kosovonline.

- Nisam ni čuo ni pročitao ovu izjavu. Jedino što mogu da kažem je da je tačno da nisam premijer samo Albanaca na Kosovu. Albanaca je oko 93 procenata, ali imamo oko četiri odsto Srba, pored ostalih manjina, Bošnjaka, Turaka, Aškalija, Egipćana, Roma. Imamo i nekoliko Hrvata i Crnogoraca i sa svima njima sarađujem- rekao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 09:24