/ - EPA-EFE - ALJBIN KURTI
14/10/2024 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti: Krajnje vrijeme da Kosovo dobije status kandidata

Kosovski premijer Aljbin Kurti obraćajući se povodom 10. godišnjice Berlinskog procesa kazao je da uprkos unutrašnjim i spoljnim izazovima, taj proces ostaje pokretačka snaga za evropske integracije i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku.

Kurti dodaje da je zajedničko regionalno tržište jedno od najvećih dostignuća Berlinskog procesa i navodi da je novi zamah dobijen nakon prevazilaženja „ćorsokaka“ u okviru Cefte.

- Berlinski proces je počeo u avgustu 2014, ubrzo nakon što je proširenje EU pauzirano i Rusija anektirala Krim. Deset godina kasnije, evropska bezbjednost se nije promenila na bolje, ali je odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu bio drugačiji. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada kandidati za EU, Švedska i Finska su pristupile Natou, a zapadnobalkanska šestorka se vratila na dnevni red EU -  kazao je Kurti.

Kako je dodao, već deceniju Berlinski proces igra ključnu ulogu u približavanju regiona Zapadnog Balkana i napredovanju ka EU.

Kurti zatražio vraćanje zone bezbjednosti od pet kilometara između Srbije i Kosova

Uprkos unutrašnjim i spoljnim izazovima, kaže Kurti, Berlinski proces ostaje pokretačka snaga za evropske integracije i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku, prenosi Danas.rs.

- To je ono što mi danas priznajemo i slavimo ovdje u Berlinu. Zajedničko regionalno tržište (CRM) je jedno od njegovih najvećih dostignuća. Novi zamah je dobijen nakon prevazilaženja ćorsokaka u okviru Cefte. Sada možemo napredovati drugačijim tempom, sa jednakošću u centru i građanima kao krajnjim korisnicima -  navodi.

Navodeći da je Plan rasta EU sada odobrena reformska agenda, Kurti kaže da njegova implementacija mora da prati pristup „trke ka vrhu“.

- Tokom jedne decenije, postignut je značajan napredak u Berlinskom procesu, ali je potrebno više akcija. Paradoks je nastao u januaru ove godine kada su građani Kosova dobili bezvizni režim u EU, ali im je i dalje nedostajala sloboda kretanja u Bosnu i Hercegovinu. Dok entitet Republika Srpska odbija ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom, koji je moja zemlja prva u regionu ratifikovala u Parlamentu, odlučio sam da prekinem čekanje. Počev od 1. januara naredne godine, Republika Kosovo će jednostrano dozvoliti slobodno kretanje nosiocima lične karte Bosne i Hercegovine -  navodi.

Ističući da je povezivanje od suštinskog značaja za Berlinski proces, Kurti naglašava da se region mora čuvati od stranog uticaja.

- Moramo se čuvati stranog uticaja, posebno Kine, koja je uložila velika sredstva u našeg sjevernog susjeda, potpisujući Sporazum o slobodnoj trgovini i obavezu za zajedničku budućnost sa Kinom. EU mora da obezbjedi da fondovi EU budu povezani sa vrijednostima EU – Berlinski proces je taj koji približava naš region EU, a ne ‘Pekinški proces’ koji vodi ka BRIKS-u. Kosovo je bilo i biće glas razuma i nosilac standarda u ovom procesu, ali ne treba da stojimo sami u guranju i zaštiti osnovnih vrednosti EU - poručuje.

Kosovski premijer navodi da će za dva mjeseca biti obilježene dvije godine od kada je Kosovo podnio zahtjev za članstvo u EU.

- Dok mi proglašavamo da je proširenje ponovo na dnevnom redu, krajnje je vrijeme da Kosovo dobije status zvaničnog kandidata. U poslednje tri i po godine imali smo izuzetan ekonomski rast, demokratski napredak i institucionalnu stabilnost, uspješno upravljajući nekim ozbiljnim bezbjednosnim prijetnjama. Priznanje napretka i dostignuća Kosova takođe potvrđuje posvećenost EU proširenju i njenim vrijednostima - naveo je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 12:49