/ - IZVOR: PRINT SCREEN
25/06/2024 u 20:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lajčak o Vučiću i Kurtiju: Njihove ličnosti nisu pružili mnogo prostora za napredovanje

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić zastupaju stavove i interese svog naroda, međutim, za nas posrednike izazov je to što oni imaju dijametralno suprotne pristupe dijalogu, izjavio je specijalni izaslanik Evropske unije, Miroslav Lajčak uoči susreta dvojice zvančnika u Briselu.

- Rekao bih da je dijalog trenutno na prekretnici -  rekao je Lajčak u razgovoru za podkast Sbunker i dodao da ne može doći do normalizacije odnosa ukoliko postiji konflikt na terenu, prenosi Kossev.

Lajčak je naveo da prošlogodišnji Ohridski sporazum daje jasan okvir za kretanje napred i da otvara vrata za pregovore o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine.

- A da bi se stiglo do tamo, obje strane moraju da u potpunosti primjene ono što je dogovoreno u Ohridu. To se međutim za sada ne dešava -  podsjetio je specijalni izaslanik EU.

Vučević: Srbija spremna na kompromis oko Kosova

Dodaje da ga tenzije na Kosovu, eskalacije nasilja i konflikti na terenu primoravaju da se bavi kriznim menadžmentom i deeskalacijom, umjesto da se strane fokusiraju na normalizaciju.

- Da izaberu normalizaciju, da izaberu dijalog, da izaberu implementaciju sporazuma. Sporazum postoji i prilično sam uvjeren da je to najbolja stvar koju Kosovo i Srbija mogu da dobiju i da je to karta za budućnost. Dakle, zaista je najvažnija stvar izabrati napredak na putu ka normalizaciji - naglasio je.

Dijametralno suprotni pristupi:

Lajčak je, uoči novog susreta Vučića i Kurtija, govorio i o pristupu srpskog predsjednika i kosovskog premijera dijalogu. Kazao je da oni zastupaju „stavove i interese svog naroda“, ali da „za nas posrednike izazov je to što oni imaju dijametralno suprotne pristupe dijalogu“, poručio je Lajčak.

- Takođe i njihove ličnosti i pristupi ovom procesu zaista nisu pružili mnogo prostora za napredovanje - naglašava.

Posrednik u dijalogu je poručio da je za uspjeh procesa neophodno da dijalog o normalizaciji bude zasnovan na kompromisu.

- Ako neko vjeruje da može doći do 100 odsto pobjede jedne strane, a poraza druge strane – to ničemu ne vodi -  kazao je Lajčak.

Napominje da obje strane treba da predstave sporazum svojim javnostima i parlamentima.

- To znači da to zaista mora da bude dokument koji i Kosovo i Srbija mogu da ‘prodaju’ na domaćem terenu -  objašnjava Lajčak.

On, međutim, podsjeća da ovakvo shvatanje nije prisutno u diskusijama. „Te zato i nismo napredovali onoliko daleko i brzo koliko bih želio“.

Opširnije  pročitajte na portalu Kossev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 20:38