Захарова / -Фото: Архива
11/10/2021 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марија Захарова: Српски свијет је хуманитарни концепт и потпуно оправдан

Планови о стварању Велике Албаније нарушавају безбједност у региону, тврди портпаролка руског министарства

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова казала је да Москва сматра да је изјава албанског премијера Едија Раме о уједињењу његове земље са Kосовом апсолутно неприхватљива и да промоција планова о стварању "Велике Албаније" нарушава безбједност у региону.

- Сматрамо да је изјава албанског премијера о уједињењу Албаније и Kосова апсолутно неприхватљива. Промоција планова о стварању Велике Албаније није у складу са одредбама Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и нарушава безбједност у региону - нагласила је Захарова.

Према њеним ријечима, посебно је чудно што је кршење документа који је од основне важности за рјешење питања Kосова проглашен кључним циљем у политичкој каријери лидера једне од земаља региона Балкана.

Она је истакла да се слични штетни случајеви не уклапају у контекст заједничких напора Београда и Приштине о стварању заједничкој тржишта, које су предузели у склопу регионалне инцијативе “Отворени Балкан” заједно са Скопљем.

Захарова је навела да се Москва унапријед радује “адекватном одговору западних тутора Kосова пројекта државе у изградњи на ову дрску провокацију”.

Она је изразила изненађење што Запад није примјетио ове нарушавајуће позиве, док “усмјерава директне критике против Београда због хуманитарног концепта ‘српски свијет’ који је оправдан и у складу са међународним законом”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:53