Јанез Јанша / - интернет
27/05/2021 u 16:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медиjи ЕУ: Jанша би да засиjече косовски "Гордиjев чвор" и да балканизује ЕУ

Jанша jе посебно у разговору с предсjедником Европског парламента Давидом Сасолиjем и предсjедницима политичких група у ЕУ истакао да би “стратегиjско укључивање свих партнера са Западног Балкана у ЕУ риjешило многоброjне проблеме

Словениjа намjерава да као предсjедаваjућа ЕУ од jула, “балканизуjе ЕУ”, отвори врата чланству свих са Западног Балкана, али и да стабилизуjе то подручjе тиме што ће засиjећи у косовски “Гордиjев чвор”, пишу медиjи у Униjи послиjе дводневног разговора словеначког премиjера Jанеза Jанше са челницима институциjа ЕУ.

Jанша jе посебно у разговору с предсjедником Европског парламента Давидом Сасолиjем и предсjедницима политичких група у ЕУ истакао да би “стратегиjско укључивање свих партнера са Западног Балкана у ЕУ риjешило многоброjне проблеме, од имиграциjе, па до злоћудног уплитања геополитичких ривала, што се претпоставља да су Русиjа, Турска и Кина”, извиjестио jе бриселски портал Политико, пише Н1.

Словеначки премиjер jе у интервjуу прес служби ЕП рекао да се нада да ће за шест мjесеци словеначког предсjедавања ЕУ успjети да преговоре о рjешавању косовског питања покрене из застоjа, али да не вjеруjе да ће то уродити и коначним рjешењем.

– Ипак, почећемо да то рjешавамо, нарочито питање статуса и унутрашње консолидациjе Косова, као и консолидациjе на ширем подручjу Западног Балкана – навео jе Jанша.

Своjе виђење jе обjаснио рекавши да jе, послиjе више година од посљедњег приjема неке нове чланице у ЕУ, таj процес застао и због економске и кризе илегалне имиграциjе, а сада и епидемиjе коронавируса, “тако да се сад проширивање мора ставити у жижу”.

Предсjедник владе jе рекао да ће Словениjа у октобру организовати сусрет на врху ЕУ-Западни Балкан, на коjем ће се размотрити стање, уз очекивање да се предузму кораци за убрзавање поступка проширивања ЕУ.

– Ако ме питате како ћемо риjешити проблеме коjи се тичу и наших граница – рекао jе он, “моj одговор jе давањем европске перспективе… давањем чланства неким земљама, онда ће ти проблеми нестати”.

– Jасно да то не можемо постићи од данас до скутра, то нећемо бити у стању без сагласности свих (у ЕУ)”, указао jе словеначки премиjер – додавши да ће се тешко доћи до jедногласног става свих шефова држава или влада Униjе.

Одговараjући на питања новинара током боравка у Бриселу о загонетном “нон-пеjперу” за рjешавање проблема региона, коjи jе приписиван Љубљани, Jанша jе одговорио да то ниjе словеначки документ.

Напоменуо jе, међутим, да су “неки нон-пеjпери обjављени да би се убрзала расправа у интересу jедне или друге стране”.

Словениjа жели, рекао jе он, да “помогне Западном Балкану да му европска перспектива постане стварност”.

Отуда “незванични сусрет на врху (ЕУ-Западни Балкан) у октобру неће бити конференциjа о промjени граница, већ о изгледима земаља Западног Балкана да се укључе у Европу”, закључио jе Jанша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:43