Месић / -Фото: Викимедија
13/06/2022 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Месић: И свијет и Србија треба да схвате да је Косово реалност

Ту се ништа више не може промијенити, сматра он

Бивши предсједник и премијер Хрватске Стјепан Месић поручио је да има оних који нису задовољни резултатима рата који се водио у бившој Југославији, који би опет хтјели да мијењају границе, али да је немогуће да се рат у Украјини прелије на Балкан.

Месић је у интервјуу за агенцију Анадолија говорио о рату у Украјини и његовим регионалним и глобалним последицама, односу Европске уније према земљама Балкана, као и отвореним питањима међу државама у регији.

- У Украјини није требало да буде рата, постојала је могућност дипломатског решења, јер је Русија инсистирала да Украјина остане неутрална. Заправо, да спријечи Украјину да уђе у НАТО пакт и да може да уђе у ЕУ, тако да ракете са нуклеарним оружјем не могу да дођу до руске границе. Преговарало се о томе, међутим актуелни предсједник Украјине сматрао је да је могуће да Руси пристану на улазак у НАТО, а онда је све то изазвало овај сукоб за који не знамо када ће и како завршити- оцјењује Месић.

Сматра да су последице рата у Украјини катастрофалне и да највише погађају грађане Европе.

- Очекујем да ова руска акција у Украјини не буде таква да ће Русија остварити све своје циљеве, али је такође вероватно да ни Запад неће постићи све своје циљеве. Kаже се да и најтврђе стабло пуца у средини, па ће и овде пући у средини-поручује Месић.

Једно у низу отворених питања у региону је дијалог Београда и Приштине и проблем непризнавања независности Kосова од стране Србије. Месић истиче да Србија треба да прихвати реалност да је Kосово чињеница.

- Већ сам пуно причао о томе. Мислим да свијет мора да схвати, а онда и Србија, да је Kосово чињеница. Kосово је реалност и то се не може промијенити. Мало је у заостатку акција око признавања Kосова. Једно вријеме је то ишло доста брзо, онда је дјеловала српска дипломатија, па су неке државе чак повукле признање, што није добро. Оно што сам данас рекао јавно, сматрам да треба направити кампању. Најлакше би било када би Kосово могло да пошаље стручну делегацију која ће посјетити земље Јужне Америке, Азије и Африке и да тумачи зашто Kосово треба признати, јер Kосово је било саставни дио југословенске федерације. Морамо разумети шта је федерација. То је ланац. А кад су све карике у ланцу, онда је то федерација, али ако ланац пукне, онда више ланца нема и свака карика остаје за себе. Према томе, тако је и са Kосовом, додуше морало је у рату да доказује своје право на независност- закључио је Месић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 21:12