zoran milanović / - (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)
11/10/2024 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milanović o samitu u Dubrovniku: Vučićev „šou“, nije ni trebalo da bude pozvan

Samit Ukrajine i jugoistočne Evrope u Dubrovniku u sredu bio je "šou" srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji tamo nije ni trebalo biti pozvan, rekao je u petak u Krakovu hrvatski predsjednik Zoran Milanović,

Milanović je u petak učestvovao na samitu grupe Arraiolos, predsjednika zemalja Evropske unije bez izvršnih vlasti. Na skupu su, uz hrvatskog šefa države, učestvovali i predsjednici Poljske, kao domaćina skupa, te Bugarske, Estonije, Grčke, Italije, Litvanije, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Slovenije, navodi N1 Zagreb.

- Ja sam s Vučićem razgovarao na ručku u Tivtu i kad sam čuo da je pozvan u Dubrovnik u sebi sam se nasmijao i rekao – To neće dobro završiti- kazao je Milanović novinarima, osvrćući se na sastanak Procesa Brdo-Brijuni u utorak u tom crnogorskom mjestu, piše ovaj medij.

Dan kasnije u Dubrovniku je održan sastanak zemalja jugoistočne Evrope i Ukrajine, čiji su domaćini bili hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Na samitu je prihvaćena Dubrovačka deklaracija u kojoj je izražena snažna podrška zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini, navodi ovaj medij.

Iako je ranije bilo najavljeno da će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova, srpski predsjednik je ipak došao na sastanak u Dubrovnik.

Milanović je rekao, kako piše, da je Vučić predsjednik zemlje koja i dalje ima direktne veze sa Moskvom, ne uvodi joj sankcije i ima svoj put.

Milatović u Dubrovniku: Važno je da politiku devedesetih ostavimo iza nas

- Ali onda – kako očekujete da se Vučić složi sa deklaracijom koju su Plenković i njegove kolege neinteligentno formulisali i gdje se pominju sankcije Rusiji. Zašto ste onda zvali Vučića- rekao je Milanović, piše ovaj medij.

- Morao si očekivati da će ti se na neki način odbrusiti- kazao je on.

- Ostvarivši to da ti to ne pokvari ’šou’ – a to je na kraju bio Vučićev ’šou’ – onda ili prilagodiš sadržaj i intonaciju tom gostu ili, pametnije, ne pozivaš ga- prenosi ovaj medij.

Vučić je u Dubrovniku, uoči zajedničke konferencije za novinare Plenkovića i Zelenskog, dao izjavu medijima u kojoj je istakao da je Srbija uspjela da promijeni nekoliko važnih tačaka Dubrovačke deklaracije, između ostalog da u njoj ne stoji da su zemlje potpisnice su obavezni, ali ohrabreni da se pridržavaju mjera EU.

Vučić je u Dubrovniku, govoreći o agresiji u Domovinskom ratu, izjavio da „Srbija gleda na stvari sto posto drugačije ili potpuno drugačije u odnosu na Hrvatsku, piše N1 Zagreb.

Milanović kaže da se i to moglo predvidjeti. Ako ga pozovete, znate da će se umiješati u pitanje razaranja Dubrovnika, naglasio je Milanović, piše ovaj medij.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović, koji je takođe učestvovao na samitu u Dubrovniku, imao je drugačiju poruku. On je u četvrtak na društvenoj platformi Ks napisao da je taj grad bio žrtva tragičnih ratnih dešavanja, čemu je „nažalost“ doprinijela tadašnja politika Crne Gore.

- Zato što je Milatović druga vrsta političara. Čovek je realan- rekao je Milanović, zaključuje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 17:01