ZORAN MILANOVIĆ / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
01/10/2024 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Milanović odbio da pošalje hrvatske vojnike u misiju za Ukrajinu

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na Facebooku je objavio video u kojem je objasnio zašto je odbio da da saglasnost za odluku o učešću hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini.

Milanović: Nema uvođenja obaveznog vojnog roka bez dogovora

- Vlada Republike Hrvatske je, putem potpredsjednika Vlade i ministra obrane, zatražila od Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske prethodnu suglasnost na prijedloge odluka o učešću pripadnika OSRH u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Prema hrvatskom Ustavu, sve predložene odluke donosi Hrvatski sabor i to većinom glasova svih zastupnika ako Predsjednik Republike za odluke dade prethodnu saglasnost. Ako Predsjednik Republike uskrati suglasnost, Hrvatski sabor može takve odluke donijeti samo dvotrećinskom većinom svih zastupnika- naveo je Milanović.

Kako je dodao, prethodnaa saglasnost Predsjednika Republike zatražena je za ukupno 13 odluka.

- Predsjednik Republike dao je prethodnu saglasnost za 12 odluka.  Dio odluka odnosi se na nastavak učešća pripadnika OSRH u NATO operacijama KFOR i SEA GUARDIAN, u NATO misiji u Iraku te nastavak učešća u aktivnostima stalne NATO grupe protuminskih snaga.

Isto tako, Predsjednik Republike dao je saglasnosti za nastavak učešća u tri operacije Evropske unije, tri operacije UN-a, jednoj operaciji koalicijskih snaga pod vođenjem SAD-a, te suglasnosti za prelazak granice Republike Hrvatske u okviru mogućeg angažovanja i brzog raspoređivanja deklarirsanih snaga NATO-a te vojnih kapaciteta za brzo raspoređivanje Evropske unije. Predsjednik Republike takođe je suglasan s nastavkom, odnosno s proširenim učešća pripadnika OSRH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti kopnenih snaga NATO-a koje se raspoređuju u četiri granične zemlje Saveza: Litvaniji, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj- naveo je on, pored ostalog.

Kako je istakao, svojim učešćem Republika Hrvatska snažno doprinosi jačanju savezničkog postava odvraćanja i kolektivne obrane NATO područja.

- Predanost Republike Hrvatske našim saveznicima u NATO-u ogleda se i u činjenici da je Predsjednik Republike dao saglasnost za povećanje učestvovanja pripadnika OSRH u graničnim zemljama Saveza za gotovo 80 posto, sa 300 na 520 pripadnika. Hrvatska je članica NATO te ima obvezu i dužnost pružanja pomoći saveznicama kao što očekuje da će i saveznici, ako zatreba, pružiti pomoć Hrvatskoj. Stoga je učešće pripadnika OSRH u navedenim misijama dokaz da je Hrvatska pouzdana članica NATO-a. Predsjednik Republike nije dao prethodnu saglasnost jedino na odluku oučestvovanju pripadnika OSRH u NATO aktivnosti za sigurnosnom i obučnom potporom Ukrajini (NSATU). Vlada želi poslati pripadnike OSRH u misiju potpore Ukrajini, ali sprovođenje takve odluke u nadležnosti je Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu saglasnost na odluku o učešću pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na nacionalne interese Republike Hrvatske. Prema Ustavu, Vlada može zatražiti od Hrvatskog sabora glasanje o predloženoj odluci i ako Vladin priedlog odluke dobije podršku dvije trećine saborskih zastupnika, odluka će stupiti na snagu i Predsjednik Republike će je poštovati- naveo je on, pored ostalog.

 

(index.hr)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 17:01