Zoran Milanović / - Н1
19/04/2024 u 18:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović: Odluka Ustavnog suda priprema za državni udar

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je odluka Ustavnog suda da mu zabrani da bude mandatar za sastav vlade ili premijer priprema za državni udar.

- Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Andrej Plenković, kada voljom Sabora bude primoran da se povuče, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi da uradi. Ta priča da je Ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopšte um. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije Sabor - rekao je Zoran Milanović na konferenciji za medije.

Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade ni premijer

- Protiv toga nema pravnog lijeka, protiv volje građane ne može ništa. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne sudije Ustavnog suda. Prije izbora su mogli da prijete i nisam išao po skupovima. To je bila prijetnja koja je mogla da proizvede materijalne posledice, ali sada je gotovo, ne mogu više ništa, većina može da odredi za mandatara bilo koga- kazao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je istakao da se ovdje ne radi o njemu, već je samo prikaz paničnog straha Plenkovića.

- Ne moram da budem mandatar. Očekivao sam nešto više glasova, ali većina je glasala za promjene i to bi moralo da se poštuje. Ko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina i zbog toga ovo neće proći - poručio je Milanović.

Odgovarajući na pitanje novinara, Milanović je rekao da misli da bi bio optimalan za mandatara, ali da to nikome ne visi nad glavom.

- Šanse su realne, a to na kraju može biti neko drugi, ali ovi ljudi moraju da odu. Od svih nas prave budale. Mogla bi da se dogovori antikorupcijska većina, mada ovaj neće s ovim, a onaj s onim. Situacija je komplikovana i teška - naveo je Milanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:48