/ - фото: Министарство екологије
13/09/2021 u 15:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Формирати радне групе са представницима ресорних министарстава

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма, Ратко Митровић одржао је састанак са македонским министром животне средине и просторног планирања, Насером Нурединијем

У оквиру прве званичне посјете Републици Сјеверној Македонији, министар екологије, просторног планирања и урбанизма, Ратко Митровић одржао је састанак са македонским министром животне средине и просторног планирања, Насером Нурединијем са циљем јачања билатералне сарадње са Републиком Сјеверном Македонијом као једним од стратешких партнера у области заштите животне средине.

- Имајући у виду да је животна средина међу најзначајнијим политикама у контексту глобалног развоја, а да је Република Сјеверна Македонија наш значајни регионални партнер, Билатерални споратум о сарадњи у области животне средине из 2019. представља добру основу за интензивирање активности у области заштите животне средине и климатских промјена, са посебним нагласком на област управљања отпадом- изјавио је министар.

Митровић је иницирао формирање радне групе са представницима ресорних министарстава двије државе, како би се конкретизовала сарадња предвиђена Билатералним споразумом.

- Екологија не познаје административне границе, нације, религије, и мислим да постоји општи консензус, па и на регионалном нивоу, о важности заштите животне средине, јер без очуване животне средине, нема нам ни здравог живота- нагласио је министар Митровић.

Нуредини је истакао значај размјене искустава и разматрање изазова између два министарства у погледу области управљања отпадом, посебно када су у питању постројења за пречишћавање отпадних вода и питање селективног прикупљања отпада, потом размјене искуства у погледу успостављања еколошке мреже Натура 2000, као и искуства са формирањем значајних институција попут Агенције за заштиту животне средине и Еко-фонда, које, за разлику од Црне Горе, Република Сјеверна Македонија тренутно нема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:06