НАТО, лого / - фото: Википедија
03/03/2022 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО званичник: Није могуће да Косово буде дио Алијансе

Последњих дана у Приштини се све гласније говори о чланству у НАТО, а за то су добили и подршку Турске

Критеријуми за пријем у чланство НАТО јасно су дефинисани у члану 10 Вашингтонског споразума ове организације, а све одлуке, па и по питању нових пријема, доносе се искључиво једногласно, прихватањем од стране свих земаља чланица, изјавио је за Косово-онлајн НАТО званичник, поводом могућности да Косово буде примљено у чланство те алијансе.

Последњих дана у Приштини се све гласније говори о чланству у НАТО, а за то су добили и подршку Турске.

НАТО званичник наводи да су они посвећени мисији Кфора на Косову, да су критеријуми за чланство „садржани у члану 10 Вашингтонског уговора“, а када је у питању сам процес приступања он се одвија кроз седам корака.

Поменути члан 10 Вашингтонског уговора наводи да "стране могу позвати било коју другу европску државу која је у позицији да унапреди принципе овог Уговора и да допринесе безбједности сјеверноатлантског подручја да приступи овом Уговору. Свака држава која је тако позвана може постати чланица Уговора тако што ће депоновати свој инструмент приступања Влади Сједињених Америчких Држава (САД). Влада САД ће обавестити сваку од страна о депоновању сваког таквог инструмента приступања".

 - У случају да се нека од држава чланица НАТО и одлучи да предложи Косово за новог члана, то је по актуелним правилима ове организације немогуће, јер четири земље савеза не признају Косово. То су Словачка, Шпанија, Грчка и Румунија -  навео је НАТО званичник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:32