Aleksander Šalenberg / - IZVOR: AUSTRIJSKA VLADA
15/10/2021 u 19:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови аустријски канцелар: Западни Балкан један од приоритета

Он је нагласио и да жели да настави путем свог претходника, Себастијана Курца, који је био принуђен да поднесе оставку

Нови аустријски канцелар Александер Шаленберг посјетио је Брисел, што је његова прва међународна посјета у том својству. Представљајући званичницима Европске уније своје политичке приоритете, Шаленберг је рекао да ће један од кључних напора бити да се Западни Балкан приближи Унији.

Шаленберг, који је радио у Бриселу и завршио постдипломске студије на Колеџу Европе у Брижу, назвао је путовање у Белгију „повратком кући“ и нагласио да је то „свестан сигнал“ да Аустрија жели тијесно да сарађује са ЕУ на рјешавању предстојећих изазова, пише портал Еурактив.

Он је нагласио и да жели да настави путем свог претходника, Себастијана Курца, који је био принуђен да поднесе оставку, пошто је доведен у везу са корупционашким скандалом.

Шаленберг је рекао да ће једна од његових главних брига бити да приближи Западни Балкан ЕУ и да олакша улазак тог региона у Унију.

 - Најважнији циљ Аустрије је да у Европи више не буде подјела -  рекао је нови аустријски канцелар, додајући да је проширење ЕУ на Западни Балкан „ствар емоција“.

Шаленберг је рекао и да такође не жели да источним чланицама ЕУ ствара утисак да су земље другог реда.

Он је, међутим, оштро осудио најновији развој догађаја у Пољској, чији је уставни суд довео у питање примат ЕУ над националним. Шаленберг је прошлонедељну одлуку пољског уставног суда назвао „крајње опасном“.

Шаленберг је у Бриселу рекао да ће следити конзервативну фискалну политику свог претходника и чврст став Аустрије према миграцијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:28