Ђаковица панорама / - нет
27/07/2021 u 20:37 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обијен стан јединој српској повратници у Ђаковици

Украдени су јој сигурносна камера и рутер за интернет, личне ствари и храна коју је добила, саопштила је Канцеларија за КиМ, а преносе српски медији

Српска повратница у Ђаковицу Драгица Гашић је по повратку из Клине затекла обијен и испретуран стан. Украдени су јој сигурносна камера и рутер за интернет, личне ствари и храна коју је добила, саопштила је Канцеларија за КиМ, а преносе српски медији.

Директор Канцеларије за КиМ при Влади Србије, Петар Петковић је рекао да се наставља системски прогон једине повратнице у Ђаковицу.

– Малтретирање које Драгица доживљава из дана у дан директна је последица политичких порука из Приштине и албанске јавности у којој се као проблем перципира повратак ове Српкиње у свој стан и Ђаковицу, али не и пријетње клањем, каменовање којима је непрекидно изложена – истиче се у саопштењу.

У саопштењу Канцеларије за КиМ, се наводи да не само да су јој одузета блиндирана врата која јој је обезбиједила Канцеларија за КиМ, због повећања безбједности, него јој се ускраћују и основна људска права, брани јој се да купи хлеб или основне животне намирнице, а власти у Ђаковици покушавају и правним насиљем да јој одузму стан.

Из Канцеларије за КиМ наводе да су они који су Драгици забранили да угради блиндирана врата, жељели да јој по ко зна који пут нацртају мету на челу и њихове пријетње су се оствариле.

– Гдје је била косовска полиција да чува Драгичин стан? Гдје су биле међународне мисије? Шта још Драгица треба да доживи и преживи, да би јој се омогућио опстанак у Ђаковици? Докле ће Драгица Гашић бити мета екстремиста – наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ су истакли да ће о најновијем инциденту обавијестити Брисел, али и међународне мисије које дјелују на простору Косова и Метохије, а Канцеларија ће надокнадити Драгици сву штету коју је претрпјела и помоћи јој свим расположивим ресурсима да се избори за своје право на повратак, останак и опстанак на Косову и Метохији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:02