Sanader u sudnici / - NET
12/10/2022 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oslobođen optužbi: Sanader nije kriv za ratno profiterstvo u aferi "Hipo"

Sutkinja je čitajući obrazloženje presude pročitala da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebnu položaja i ovlašćenja i ostale okolnosti ratnog profiterstva

Bivši premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je u ponovljenom suđenju, nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi "Hipo", za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošle nedjelje tužilaštvo i obrana iznijeli svoje završne riječi, a Sanader još jednom odbacio odgovornost za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod odbrana koje je izneo u ranijim postupcima.

Sutkinja je čitajući obrazloženje presude pročitala da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebnu položaja i ovlašćenja i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

- U Zakonu o nezastarevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena krivična djela na koja se može primjeniti. Krivično djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih djela. Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem krivičnog djela bude ostvarena nesrazmerana imovinska korist, pročitala je sutkinja.

Sanadera je optužnica teretila da je postupao u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto da je djelovao u interesu države.

Sanader je došao na izricanje presude, kao i advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Za aferu „Hipo“ Sanaderu se sudilo treći put. Prethodna dva puta je bio osuđen, ali su presude srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:36