/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
01/06/2023 u 21:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani o sastanku sa Vučićem: Ne zanimaju ga ni rešenja ni mir

Makron je ranije rekao da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila danas u Kišnjevu da je "tokom kratkog sastanka" sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vidjla da njega "ne zanimaju ni rešenja ni mir" već da je, kako je rekla, on glavni izvor nestabilnosti u regionu, prenosi Nova.rs.

Ona je u intervjuu za RTK navela da je sastanak, na marginama samita Evropske političke zajednice trajao oko 10 minuta.

-Na kraju sastanka sa (predsjednikom Francuske Emanuelom) Makronom i (njemačkim kancelarom Olafom) Šolcom, oni su predložili da se neformalno razgovara sa predsjednikom Srbije- kazala je Osmani.

Prema njenim riječima, prisustvovao je i visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

-Imali smo zajednički sastanak oko 10 minuta, gdje se još jednom pokazalo da Vučića ne zanimaju ni rešenja ni mir, već da je u stvari glavni izvor nestabilnosti u c našem regionu- kazala je Osmani.

Kosovo spremno za izbore

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je njena zemlja spremna održati nove izbore na sjeveru Kosova, prenosi Avaz.ba.

To je rekla novinarima nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom  i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Žozepom Boreljom na marginama samita u Moldaviji, prenosi Reuters.

Makron i Šolc traže nove izbore na sjeveru KiM

Razgovori su obavljeni u sklopu međunarodnih napora za smirivanje krize na sjevernom Kosovu, koja je u ponedjeljak prerasla u nasilje, pri čemu je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 52 demonstranta srpske nacionalnosti.

Makron je ranije rekao da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Tanjug.

- U potpunosti podržavamo sve povrijeđene, prije svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obje strane da što prije budu organizirani novi izbori u četiri opštine  i da na njima učestvuju predstavnici srpske nacionalnosti - kazao je Makron novinarima.

Prenio je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim sedmicama biti ”jasnih odluka” u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:54