Вјоса Османи / - РТС
18/09/2021 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Османи: Отворени Балкан користи само Србији

Ми на Косову апсолутно не тражимо пречицу. Ми једноставно тражимо да је то праведан процес у којем, када ми нешто урадимо, и ЕУ нешто уради, поручила је Османи

Србија се показала као трамполина руског малигног утицаја у цијелом региону, каже у интервјуу за DW предсједница Косова Вјоса Османи. Док хвали Берлински процес, критикује иницијативу Отворени Балкан.

Коменаришући однос Њемачке према региону Западног Балкана, Вјоса Османи каже да је изузетно важно да нова њемачка влада, без обзира на то ко ће бити канцелар, настави са јасном визијом када је у питању проширење ЕУ, јасном визијом према Западном Балкану, али у процесу заснованом на заслугама – који је у великој мјери усредсређен на то колико ове земље спроводе реформе, тако да сви разумију да не постоје пречице.

-Ми на Косову апсолутно не тражимо пречицу. Ми једноставно тражимо да је то праведан процес у којем, када ми нешто урадимо, и ЕУ нешто уради-поручила је Османи.

Она се нада да ће доћи до енергичнијег приступа, да ће то бити више од лијепих ријечи и обећања и да ћемо моћи да видимо – ако земље испуне услове, као што су у случају Албаније и Сјеверне Македоније, да ће почети преговори о приступању.

-И истовремено са Косовом, када примијенимо споразум о стабилизацији и придруживању и поднесемо захтјев за статус кандидата, да ће постојати јасна посвећеност и према нама, без обзира на чињеницу да Србија и даље покушава да дестабилизује цио регион и блокира нас у напредовању-казала је предсједница Косова.

Османи подржава Берлински процес, али се противи такозваном Отвореном Балкану.

Од Берлинског процеса су профитирали људи са Косова, и било је изузетно важно што је Берлински процес креиран тако да није имао за циљ одлагање процеса европских интеграција, већ управо супротно, како би их убрзао. Са Отвореним Балканом је потпуно супротно. Нјегов циљ је да нас на неки начин стави у чекаоницу и умјесто да настави са европским интеграцијама, ствара ситуацију у којој су одређене земље у бољој позицији од других, било економски, политички или у другим околностима. Иницијатива Отворени Балкан – називамо је Новосадска иницијатива, јер је тамо започела, у Србији и мијењала је називе, Мини-Шенген рецимо – не поштује главни принцип регионалне сарадње, а то је укљученост свих земаља Западног Балкана. Почело је са Албанијом и Србијом, касније је укључена Македонија.

Али, не само Косово, већ и БиХ и Црна Гора, сматрамо да са економске тачке гледишта од тога апсолутну корист има Србија. Са политичког гледишта, Косово не може ући у иницијативу за коју ни не знамо шта би нам донијела и гдје Србија покушава да игра водећу улогу, а то би јој дало прилику да настави да пориче постојање Косова као суверене државе. А са безбједносне тачке гледишта, као и са тачке гледишта европских интеграција, то би прије успорило него допринијело у нашем процесу европских интеграција”, објашњава Османи у интервјуу за ДW.

Она каже да је потребно да ЕУ буде јасна према Србији и стави до знања – једнак третман, једнака заступљеност свих земаља, укључујући и Косово, основни је предуслов за опстанак ових регионалних иницијатива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:53