Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
11/07/2024 u 08:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Osmani: Tražimo međunarodne garancije za Zajedicu opština sa srpskom većinom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo traži garancije međunarodnih partnera za sprovođenje obaveza koje proizilaze iz Ohridskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, fokusirajući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

Dodala da Kosovo ne bJeži od svojih obaveza, ali da postoje i obaveze Srbije.

- Ono na čemu mi kao Kosovo insistiramo nije da bJežimo od svojih obaveza, već da postoji paralelna primJena sporazuma postignutog u Briselu, poznatog kao Osnovni sporazum i Ohridski aneks, gdje postoje obaveze za Kosovo, od kojih su neke bili teški ustupci. Međutim, postoje i jasne obaveze za Srbiju, koje, ako se preuzmu u cjelini, predstavljaju de fakto priznanje Kosova, što su jasno naglasili evropski lideri u svojoj izjavi od 26. oktobra - rekla je ona za Glas Amerike (VOA).

Osmani: Nato nam je prije 25 godina pomogao u slobodi, zaslužujemo članstvo

Osmani je izjavila da Srbija ne može otvoreno da se izjašnjava i šalje pismo da se u potpunosti povlači i da neće primijeniti sporazum, prenosi Danas.rs.

- Ako Kosovo sprovede sve ove obaveze koje je primilo, potrebne su nam garancije za bezbjednost, međunarodna podrška, članstvo u međunarodnim organizacijama, ne kao transakcija, već kao projekat koji će konačno zatvoriti ovu temu i donijeti više bezbjednosti u regionu - kazala je kosovska predsjednica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 19:17