PETAR PETKOVIĆ  / - PETAR PETKOVIĆ - FOTO: YOUTUBE KOSOVO ONLAJN
30/08/2024 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Petković: Kurti se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da će današnja akcija Kosovske policije u četiri opštine na sjeveru imati dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i upozorio da se Aljbin Kurti neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba.

Kosovska policija upala u zgrade Privremenih organa u četiri opštine na sjeveru

- Haos koji je danas u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije sproveo Aljbin Kurti imaće dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i sračunat je s ciljem izazivanja sukoba na sjeveru pokrajine i nove eskalacije situacije- ukazao je Petković u pisanoj izjavi, piše Kosovoonline.

On je naveo da su "do zuba" naoružani kosovski specijalci, sa blindiranim vozilima i oružjem "na gotovs" upali u četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Naglasio je da je Kurti time krenuo u gašenje svih srpskih institucija na sjeveru pokrajine, koje, ističe, nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO.

Imajući u vidu da međunarodna zajednica proteklih mjeseci uporno ponavlja da Priština mora da osnuje ZSO što prije, Petković navodi da je očito da je najnoviji čin brutalnog nasilja Prištine direktno uperen i protiv Srba, ali i međunarodne zajednice.

Napominje da je riječ o institucijama koje su "žila kucavica" opstanka srpskog naroda na sjeveru Kosova i čijim gašenjem Kurti želi da ugasi život Srba na sjeveru i sprovede finalno etničko čišćenje.

- Te institucije omogućavaju Srbima minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plata i penzija. Ovo je očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice i da se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba- naveo je Petković.

Poručio je i da će, zemlje Kvinte i Evropske unije, ukoliko ne zaustave ovakvo Kurtijevo postupanje, postati direktni saučesnici u progonu i etničkom čišćenju Srba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:03