/ - FOTO SKRINšOT YOUTUBE
18/10/2023 u 10:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Petković: Kurti svakodnevno zadaje fatalne udarce procesu normalizacije

Petković je u saopštenju za medije, osvrćući se na poslednju izjavu Kurtija da bi Zajednica srpskih opština "bila fatalan udarac za kosovski ustav", podsjeća da upravo ZSO garantuje važna kolektivna prava i bezbjednost srpskom narodu na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da kosovski premijer Aljbin Kurti svojim izjavama i potezima svakodnevno zadaje fatalne udarce procesu normalizacije odnosa sa Beogradom i istakao da naočigled svih međunarodnih aktera poručuje da nema namjeru da formira Zajednicu srpskih opština.

Petković je u saopštenju za medije, osvrćući se na poslednju izjavu Kurtija da bi Zajednica srpskih opština "bila fatalan udarac za kosovski ustav", podsjeća da upravo ZSO garantuje važna kolektivna prava i bezbjednost srpskom narodu na Kosovu, piše Kosovonline.

"Posle Berlinskog procesa, sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jasnih reijči predsjednika Emanuela Makrona i njihovim zajedničkim porukama o važnosti povratka dijalogu i poštovanju prethodnih sporazuma, a uoči dolaska ‘velike petorke‘ gdje svi traže formiranje ZSO, Kurti govori da od toga nema ništa", ukazuje Petković. 

Napominje da je Kurti slično uradio i prošle godine nakon Samita Berlinskog procesa kada je jednostrano i protivpravno smijenio komandira za region sjever Nenada Đurića bez ikakvih osnova, suprotno duhu i slovu dijaloga i time pogazio sve postignute sporazume.

"To je bio uvod u nezapamćeno nasilje od strane Prištine na severu pokrajine. Zato se postavlja pitanje - Dokle će međunarodna zajednica nemo da posmatra kako Kurti ruši dijalog i obaveze preuzete prije više od deset godina u Briselu", navodi Petković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:00