Photo by Mediamodifier on Unsplash, ilustracija
17/10/2021 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писмо српског официра у Оружаним снагама БиХ: Нећемо срљати за Додиком

"Додик не одобрава употребу хеликоптера, јер су на "измаку исправности" и тако "чува" животе пилота, тј. директно мене на тај начин вријеђа"

Народни посланик у Скупштини Републике Српске Небојша Вукановић је објавио писмо високог официра Оружаних снага Босне и Херцеговине о иницијативи Милорада Додика да Срби из ове државне институције пређу у "војску РС-а" коју планира формира тим, javqa Klix.ba.

Вукановић није хтио објавити име официра како му не би направио проблем у служби, но објавио је писмо у цјелости на свом блогу Небојшавукановић.инфо, а у којем официр поручује да српски војници не маре за Додика.

-Вукане, добро јутро и извини! Осјећам потребу да те информишем о неким важним стварима и да ти дам пар савјета. Наиме, у Оружаним снагама БиХ, међу Србима, влада неко игнорантско понашање према Додиковим најавама о повлачењу људи из институција. Већина људи, по мени преко 80 посто војника и официра је против Додика и његове свите, нећемо срљати за њим у овим опасним авантурама и напустити службу у Трећем Република Српска пјешадијском пуку Оружаних снага БиХ-написао је официр Вукановићу.

Иначе, Милорад Додик је тврдио да је спроведена анкета међу војницима ОС БиХ те да се 70 посто Срба опредијелило за одлазак из ове институције. Јавности анонимни официр каже пак да су уз Додика у ОС БиХ само генерали, постављени по политичкој линији.

-Ми смо, Срби у Оружаним снагама БиХ, у односу на Бошњаке и Хрвате, неупоредиво образованији и стручнији јер смо завршили војне школе и академије, али смо слабије организовани од врха према доле. Временом, та наша, некада са страхопоштовањем гледана стручност и прошлост, сада блиједи. Криви смо ми и неки наши Срби, недостојни који због ситних личних интереса продају вјеру за вечеру. Међутим, у случају Додикових одлука, ништа се десити неће. Сви ћемо на 'ПОС’О', што би ти рекао, јер генерали немају ауторитет и повјерење код војника и нижих официра, и нико их неће послушати-написао је официр.

Он је замолио још Вукановића да у својим иступима чешће помене војнике у Оружаним снагама БиХ те да истакне сљедећих неколико тачака.

"-Никада није дошло ни до најмањег националистичког инцидента међу бившим непријатељима из три војске

-Од 2009. године на овамо, висине плате и припадајућих принадлежности официрима и војницима су два пута смањивани

-Лјуди не живе са својим породицама

-Прозива нас Додик да смо страна плаћеничка организација, иако су Оружаним снагама БиХ и Трећем Република Српска пуку официри који су гинули у Отаџбинском рату и стварали Републику Српску

-Додик не одобрава употребу хеликоптера, јер су на "измаку исправности" и тако "чува" животе пилота, тј. директно мене на тај начин вријеђа

-Мито, корупција и криминал у Оружаним снагама БиХ су доживјели експанзију за вријеме Бориса Јеринића, док је био замјеник министра одбране, све уз цјеновник (запослење за цивилно лице 5.000КМ, прекоманда 3.500 до 6.000, прелазак у виши чин официра од 3.000 до 7.000, сагласност за одлазак у мировну мисију 10 посто од зарађеног у мисији)."

Говорећи о овој посљедњој тачки, односно миту и корупцији, официр је рекао да о томе поуздано зна јер познаје људе који су платили, али и оне који нису хтјели.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:50