Кућа цвијећа / - Ж. Кнежевић
13/07/2021 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планирана реконструкција Титове гробнице

До краја 2021. требало би да буде готов прецизан пресјек стања објекта, пројекат архитектуре, али и свих инсталација, што важи и за Титову и гробницу Јованке Броз

Као бомба одјекнула је вијест да је Музеј Југославије расписао тендер за израду пројекта постојећег стања Куће цвијећа у свом комплексу и да се планира комплетна реконструкција објекта у којем је сахрањен бивши југословенски предсједник Јосип Броз Тито и његова супруга Јованка.

Да до ове реконструкције ипак неће доћи скоро - потврђује, за "Новости", директорка Музеја Неда Кнежевић.

- Расписали смо само тендер за пресјек стања објекта будући да не постоји комплетна пројектна документација везана за Кућу цвијећа - каже Кнежевићева. - Зуб времена морао је утицати и на ово здање, а постојање пројектне документације предуслов је за реконструкцију и евентуално њену доградњу. Извођење радова планирамо за двије до три године, а након консултација са стручњацима и расписивања конкурса за идејно рјешење.

До краја 2021. требало би да буде готов прецизан пресјек стања објекта, пројекат архитектуре, али и свих инсталација (термотехничких, електричних, водовода, канализације, струје, противпожарног система), што важи и за Титову и гробницу Јованке Броз.

Од 1996. године, када је цио комплекс званично постао Музеј Југославије, није било већих санација када је у питању Кућа цвијећа. Завршене су двије фазе на реконструкцији зграде Музеја 25. мај и извршена реконструкција и доградња улазног објекта К-25 (билетарница, сувенирница и тоалети).

Сљедеће године, каже Кнежевићева, биће одржане двије радионице са стручњацима из различитих дисциплина:

Музеј Југославије један је од најпосјећенијих музеја у Београду. Прије епидемије короне број посетилаца био је око 130.000 годишње, од чега су 70 одсто били странци. Викендом је у обиласке долазило по 2.000 људи.

Кућа цвећа простире се на 902 квадрата и изграђена је 1975. године по идејном решењу архитекте Стјепана Краља. Радове је тада извела Инжењерска јединица Гарде ЈНА. У саставу објекта биле су Титове просторије за рад и одмор, као и зимска башта. Богата хортикултура и данас окружује Маршалов гроб, али и ствара додатну влагу, која би могла да угрози изложене експонате.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:14