Андреј Пленковић / - РТРС
09/10/2021 u 06:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић: Хрватска из политичких разлога неће дићи жицу према БиХ

Свјетски медиjи обjавили су снимке на коjима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјераjу мигранте из Хрватске преко рукавца ријеке Коране, удараjући их палицама какве имаjу припадници интервентне полициjе

Хрватски премиjер Андреj Пленковић осудио jе јуче насиље над мигрантима, нагласивши да Хрватска из политичких разлога неће дићи жицу према БиХ, не због незаконитих миграциjа, него ради односа са Хрватима, муслиманима и Србима.

Он jе истакао да jош ниjе добио извјештаj у вези са снимком миграната на граници са БиХ, те подсјетио да jе министру унутрашњих послова Давору Божиновићу наложио да се спроведе свеобухватна истрага, пишу Новости.рс.

- Ми осуђуjемо насиље, поготово насиље над мигрантима коjи, према оном снимку, не показуjу никакве сигнале неког контранапада, дакле нисам примјетио да су ти људи неком физички пријетили. То jе оно што jе срамотно и изразито лоше - рекао jе Пленковић.

Он jе додао да се jош не зна ко су починиоци, али да ће то врло брзо бити утврђено, преноси Хина.

- Када се проведе истрага, они коjи су за ово одговорни, ако то буде неко у систему државе у било коjем смислу, одговараће - поручио jе Пленковић и додао да се о томе разговора са представницима Европске комисиjе.

Он jе рекао да не страхуjе од санкциjа Европске комисиjе, али да нико ниjе задовољан овом ситуациjом, ни Влада, ни Европска комисиjа.

- Морамо утврдити шта се догодило и то се не смије догађати. Jедно jе ценити рад хрватске полициjе, нjих 6.500 коjи годинама чуваjу зелену границу. Хрватска из политичких разлога неће и не жели подићи жицу према БиХ, не ради незаконитих миграциjа, него ради односа с Хрватима, Бошнjацима и Србима - навео jе Пленковић.

Он jе истакао да свака држава штити своjе границе, али да се не може користити сила када ниjе потребно.

Свејтски медиjи обjавили су снимке на коjима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјераjу мигранте из Хрватске преко рукавца ријеке Коране, удараjући их палицама какве имаjу припадници интервентне полициjе, а неки носе и прслуке коjе jако личе дијелу униформе те jединице.

На себи немаjу никакве ознаке, а за пасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полициjа.

Снимци су настали у међународноj новинарскоj истрази краjем jуна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:41