Андреј Пленковић / - интернет
27/01/2022 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић: Милановићеви иступи руше углед Хрватске

Пленковић је додао да ће, како се чини, сваки озбиљнији амбасадор бити позван на разговор због Милановићевих изјава

Премијер Хрватске Андреј Пленковић прозвао је данас предсједника државе Зорана Милановића да руши углед и вјеродостојност Хрватске и додао да се Влада ограђује од његових ставова о ситуацији у Украјини, јавља balkans.aljazeera.

Милановићеве изјаве су “репутацијски штетне за Хрватску и срамотне”, рекао је Пленковић на сједници Владе у Загребу, преноси Хина.

-Доводе до великог разочарања, рекао бих снебивања, наших партнера, од Сједињених Америчких Држава до чланица НАТО-а, чланица Европске уније, наших сусједних земаља”- казао је он.

Пленковић је додао да ће, како се чини, сваки озбиљнији амбасадор бити позван на разговор због Милановићевих изјава.

-То је лоше, то је скандалозно, то руши репутацију и кредибилитет Хрватске. У потпуности је у супротности с вањскополитичким, принципијелним ставовима Владе. Не само кад је ријеч о Украјини, него о низу других земаља- рекао је Пленковић.

Украјинско Министарство вањских послова позвало је у сриједу на разговор хрватску амбасадорку у Кијеву Аницу Джамић како би протестовало против Милановићевих изјава, док су те изјаве позитивно одјекнуле у Русији.

Милановић је казао да се Хрватска ни на који начин неће уплијетати у кризу дође ли до њене ескалације и да тамо неће имати своје војнике.

Истакао је да Украјини није мјесто у НАТО-у и да је Европска унија подстакла “државни удар” у Украјини, којим је 2014. збачен проруски предсједник Виктор Јанукович.

Пленковић је поновио да је став хрватске Владе “поштовање територијалне цјеловитости Украјине, поштовање начела међународног права, залагање за мир, за деескалацију сукоба, смањивање тензија и придодавање напорима међународне заједнице, било да је то кроз различите формате који постоје, кроз наше активности у НАТО-у, у ЕУ или у другим организацијама”.

Влада се ограђује од изјава предсједника

Демантовао је да се разматра слање војника у Украјину, рекавши да то није на дневном реду ни у једној међународној организацији.

Тврди да је то “непостојећа тема” и оградио се од предсједникових изјава.

-Од збуњивања јавности до скандализовања нашег међународног и вањскополитичког положаја, ми се у потпуности ограђујемо, као Влада, и никако немамо везе с тим ставовима које је изнио предсједник Републике и које он треба објашњавати хрватској јавности, а не ми-додао је Пленковић.

Иако је нагомилала војне снаге близу украјинске границе, Русија упорно понавља да не планира напад на Украјину.

САД, НАТО те Француска и Нјемачка кроз “нормандијски формат” настоје ријешити кризу дипломатским путем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:24