Андреј Пленковић / - РТРС
05/08/2021 u 21:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић позвао Србију да се окрене политици помирења

И зато откривање истине о несталима, процесуирање ратних злочина и достизање правде за све којима је нанесена бол остаје наша трајна дужност, додао је Пленковић

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас на свечаности поводом 26. годишњице војно-полицијске акције Олуја у Книну да Хрватска никад неће допустити да се доводи у питање „легитимност Олује и одбрамбени карактер Домовинског рата“ и позвао Србију да се окрене политици помирења.

-Великодушност у побједи не значи да ћемо икад икоме допустити да доводи у питање легитимност Олује ни одбрамбени карактер Домовинског рата. То је порука и нашој сусједној земљи Србији, која је требало да напусти јалову реторику прошлости, да се суочи са својом одговорношћу и окрене политици помирења и будућности-рекао је Пленковић, пренијела је Хина.

Пленковић је рекао и да се данас одаје „признање побједничкој Хрватској војсци и хрватској полицији које су под вођством предсједника Туђмана на бојном пољу поразиле злочиначку политику великосрпског Милошевићевог режима, а чиме је осигуран опстанак Хрватске, довршен рат и успостављен трајан мир“.

На централној свечаности поводом годишњице Олује која се у Хрватској обиљежава и као Дан побједе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља, Пленковић је рекао и да су Домовински рат и побједа остварена у операцији Олуја, а прије тога у Бљеску и другим операцијама, темељи савремене хрватске државе.

-И зато откривање истине о несталима, процесуирање ратних злочина и достизање правде за све којима је нанесена бол остаје наша трајна дужност- додао је Пленковић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић у обраћању на свечаности у Книну послао је поруку Србији да Хрватска неће одустати од својих несталих, а да су све друго ствари о којима се може договорити.

-Не можемо одустати од потраге за неколико хиљада људи за које не знамо гдје су и не можемо пристати на то да се с њима изједначују људи који су наводно нестали и у Хрватској, али су друге националности- рекао је Милановић.

-То су све наши грађани, то не радимо из пакости, него зато што нема те власти у Хрватској, било које, која би на то могла окренути глухо ухо и правити се да то не постоји-додао је.

Он је оцијенио да је операција Олуја „један од најсмјелијих и најбоље организованих подухвата у хрватској историји“.

Милановић је рекао и да је „око рата, у рату и након њега, било недопуштених чинова и злочина“, да је „злочина било на све стране“ и да „треба говорити о свим злочинима“.

-Убијани су људи и хрватске и српске националности- истакао је и споменуо жртве које су од 1991. до 1994. убијене у Промини, додајући да за те злочине нико није одговарао.

Милановић је казао и да је од рата прошло 26 година, да је „иза Хрватске тешка серија односа с Хашким трибуналом“ и да се „и дан данас Хрватска суочава с различитим оптужбама“.

-Видимо и дан данас да у сусједним државама, па и у БиХ за коју желим вјеровати да је пријатељска држава, засипају Хрватску оптужбама против хрватских ратних заповједника за нека недоказана или измишљена дјела, колективне или командне одговорности од прије 26 година. То није добро за међусобне односе- рекао је Милановић и додао да хрватска држава томе треба да се супротстави.

Хрватски министар полиције: Поклич За дом спремни забрањен и кажњив

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић изјавио је данас поводом узвикивања усташког поздрава „За дом спремни“ у Книну да је тај поклич забрањен и кажњив и да ће полиција сигурно направити све што је у складу са законом.

-Немам конкретан увид или неки извјештај шта се догодило. Тај поклич је забрањен, кажњив и полиција ће сигурно направити све што је у складу са законом- рекао је новинарима Божиновић током прославе 26. годишњице војно-полицијске операције Олуја, пренијела ја Хина.

Медији су данас пренијели снимак неколицине људи који су током прославе у Книну узвикивали усташки поздрав „За дом спремни“.

-То је апсолутно поклич, поздрав који нема право грађанства, који треба санкционисати“, рекао је Божиновић.

Додао је да ће полиција одрадити свој посао чим прегледа снимак.

-Полиција је увијек радила свој посао и увијек је пријављивала. Управо у овим крајевима те полицијске пријаве нијесу увијек, или су тек можда у неким појединачним случајевима, добијале правосудни епилог, што онда није добро ни за полицију-истакао је Божиновић.

По питању законске забране поклича, Божиновић је рекао да то није у његовој надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:27