Штрајк радника у јавном сектору на Косову / - принтскрин
28/11/2021 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Почели штраjкови у jавном сектору Косова

Први су jеднодневни штраjк организовали здравствени радници

Синдикати здравствених и просвjетних радника, али и запослених у jавноj управи, од Владе Косова траже повећање плата.

image

Штрајк радника у јавном сектору на Косову

- принтскрин

Синдикати здравствених и просвjетних радника, али и запослених у jавноj управи, од Владе Косова траже повећање плата. Након неколико упозорења, прошле седмице почели су и да штраjкуjу. Први су jеднодневни штраjк организовали здравствени радници који су тражили повећање плата. у просјеку медицинске сестре и техничко особље примају од 400, а доктори од 600 еура.

- Прво ћемо покушати влади дати времена до четвртка да нас позове и поради на нацрту закона. Ако се то не деси, ми смо у координацији и са синдикатима просвјете, полиције, јавних службеника, ватрогасаца и цариника, како бисмо реаговали заједно - Блерим Сила, предсједник Федерације синдиката здравства.

image

Блерим Сила

- принтскрин

Незадовољни су и синдикалци просвјете који оптужују премијера да мјесецима избјегава разговоре о усклађивању зарада. Уколико влада Косова не започне дијалог о платама најављују протесте наредних недјеља, али и штрајк у јануару.

Наjавили су да ће им се придружити и други синдикати, као и да ће истраjати у своjим захтjевима, на коjе власти jош нису одговориле. Синдикалисти тврде да премиjер Албин Курти избjегава да покрене социjални диjалог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

20. januar 2022 11:12