Vučić u Jasenovcu / - FOTO: RTS
23/04/2023 u 11:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtve Jasenovca, Vučić i Dodik položili vijence

Posle polaganja vijenaca služen je parastos

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj obilježava se Dan sjećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Delegacije Republike Srbije i Republike Srspske, predvođene Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, položile su vijence na spomen-obilježje jasenovičkim žrtvama u Donjoj Gradini.

Predsjednik Srbije položio je vijenac na grobno polje "Topole". Vijence su položile i delegacije Jevrejske i Romske zajednica  iz Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugog svjetskog rata, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prestavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava i drugi.

Posle polaganja venaca služen je parastos. 



Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH-a. Prema broju ubijenih, Jasenovac je treći na svetskoj listi logora, a po brutalnostima koje su počinjene u njemu- prvi, smatraju istoričari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:43