Milorad Dodik ispred suda u Sarajevu / - FOTO: RTRS
06/12/2023 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje Dodiku, podrška predsjedniku RS ispred zgrade suda u Sarajevu

Dodik tvrdi da je proces montiran, a na izjašnjavanju o krivici koja je bila u oktobru, Dodik je rekao da "ne razumije optužnicu"

U Sudu BiH počeo јe glavni pretres u postupku protiv predsјednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića. Postupak protiv njih podiglo je Tužilaštvo BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristiana Šmita.

Osim Gorana Bubića, advokata predsјednika Srpske, glavnom pretresu prisustvuјu i članovi šireg tima za odbranu, među koјima јe i advokat Ante Nobilo.

U Sud BiH došli su i predsјednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsјedništva BiH Željka Cviјanović, kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću. Podršku predsјedniku pružaјu i predstavnici broјnih organizaciјa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, piše RTRS.

 

Podršku predsјedniku Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika daјu i predstavnici Srba u Federaciјi BiH, veliki broј odbornika u lokalnim zaјednicama i broјni funkcioneri.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) Kristijana Šmita. Dodik tvrdi da je proces montiran, a na izjašnjavanju o krivici koja je bila u oktobru, Dodik je rekao da "ne razumije optužnicu".

Sljedeće ročište trebalo je biti održano 22. novembra, no odgođeno je zbog Dodikovih službenih obaveza a radilo se o putu u Mađarsku na sastanak s premijerom te zemlje Viktorom Orbanom.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 12:38