poplave / - FOTO: DRUšTVENE MREžE/SCREENSHOT
04/10/2024 u 10:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Premijer Federacije BiH: Situacija je vrlo ozbiljna, brojni građani su zarobljeni

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kaže da je situacija sa poplavama u toj zemlji vrlo ozbiljna i da su brojni građani zarobljeni.

(VIDEO) Apokaliptični snimci iz Jablanice: Poginulo pet osoba, grad pogodili odroni, poplave i zemljotres

On se putem društvenih mreža obratio povodom poplava i velikog nevrijemena koje je tokom protekle noći pogodilo dijelove Federacije BiH.

- Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža- napisao je Nikšić.

Dodao je da je situacija vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvijek zarobljeni u svojim kućama.

- Pronalazimo način da dođemo do njih. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava, ali još uvijek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informisati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena. Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilisane. Uspjeli su da evakuišu određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje obilaziti pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tokom dana očekujemo i dodatnu pomoć. U akciju je uključen i MUP, čiji helikopter je krenuo da evakuiše jedno povređeno dete. Sada je najvažnije da evakuišemo ugroženo stanovništvo i da spriječimo nastanak dalje štete- poručio je Nikšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 10:59