Фото: ТВЦГ, портал РТЦГ
06/10/2021 u 20:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Прескер: Важно да нова Влада Црне Горе остане на ЕУ курсу

Порукама са Самита на брду код Крања, како је рекао, јасно је саопштено да је политика проширења на Западни Балкан стратешки интерес ЕУ

Какву год владу да Црна Гора добије након реконструкције веома је важно да она буде искрено опредијељена за наставак европског пута земље, поручио је словеначки амбасадор у Подгорици Грегор Прескер.

Говорећи о европском путу Црне Горе, Прескер је у емисији Фокус на Телевизији Црне Горе (ТВЦГ) рекао да има још пуно тога да се уради како бисмо напредовали у преговарачком процесу, упркос свим отвореним, и три привремено затворена поглавља, преноси портал РТЦГ.

-Црна Гора се суочава са унутар-политичким изазовима. Надам се да ће се они брзо ријешити и да ће Црна Гора моћи да настави са ефикаснијим испуњавањем услова за чланство-појаснио је Прескер.

Каква год буде одлука о томе ко ће чинити власт у Црној Гори, важно је, каже словеначки амбасадор, да се покаже демократски капацитет да на компромисан начин ријеши отворена питања.

-Друга битна ствар је да та влада која ће бити направљена, које год буде рјешење, да буде искрено опредијељено за наставак европског пута Црне Горе"-поручио је Прескер. 

Врата ЕУ отворена за Западни Балкан

Поручио је и да је са данашњег Самита Европска унија-Западни Балкан у Словенији послата јасна порука да је политика проширења ЕУ приоритет, те да су врата европске породице народа отворена за Западни Балкан.

Он је подсјетио да је Словенија одмах на почетку предсједавања ЕУ истакла да им је процес проширења приоритет.

Порукама са Самита на брду код Крања, како је рекао, јасно је саопштено да је политика проширења на Западни Балкан стратешки интерес ЕУ.

-Дакле, да Западни Балкан треба да буде дио ЕУ-рекао је Прескер.

Словеначки амбасадор је истакао да је садашња Европска комисија опредијељена за политику проширења, те да су врата ЕУ отворена.

Важно да ЕУ остане присутна

Говорећи о издашној економској помоћи у износу од 30 милијарди еура, Прескер је саопштио да је суштина поруке ЕУ економски и инвестициони развој.

Веома је, каже, важно да ЕУ остане присутна у овом региону, нарочито и финансијском смислу.

-А све то да би се смањио јаз у развоју између земаља Западног Балкана и ЕУ, да би се ишло ка економском опоравку, да се подигне стандард грађана ЗБ, да расту приходи и задовољство грађана, а самим тим и стабилност региона-рекао је Прескер. 

Јако је, каже он, да Сједињене Америчке Државе (САД) подржавају европску перспективу Западног Балкана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 03:44