Еди Рама / - интернет
20/10/2021 u 16:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рама се обрушио на медије: Наносе штету као педофилија и тероризам

Еребара наглашава да закони и иницијативе којима се настоји да се цензуришу медији, нису једини проблем

Албански премијер Еди Рама рекао је да онлајн медији могу "да нанесу штету на исти начин као и нацистичка пропаганда, педофилија и тероризам". Критичари кажу да он користи ово гледиште да оправда своје покушаје да ограниче медијске слободе, преноси Дојче веле.

Рама је ово мишљење изнiо током осме ОЕБС-ове конференције за медије у југоисточној Европи „Новинарство у вријеме кризе“, која је недавно одржана у албанској престоници Тирани.

 - Када покушате да замислите шта би нацистичка пропагандна машина учинила свijету са овом слободом говора, то је шокантно - рекао је Рама.

 - Или чак и не покушавајући да то уопште замислите, покушајте да процените штету која се у свакодневном животу догађаја од извора зла на овом свijету – тероризма, фундаментализма, педофилије, болести модерног друштва – који кроз слободу ширења… могу да утичу на многа људе, групе којима је потребна помоћ и слабих дjелова нашег друштва“.

Гјергј Еребара, новинар који ради за Балканску истраживачку мрежу, БИРН Албанија, сматра да Рама користи ово гледиште као изговор за одбрану контроверзног и шороко супротстављеног паката против клевете уведеног 2018. године, за који многи сматрају да је „рат“ против онлајн медија, преноси Дојче веле.

 - Рамина изјава била је изнуђен и не баш увjерљив покушај да се понови да он сам снажно вjерује да је слобода претjерана и да има предвиђања да се позабави злоупотребом слободе изражавања, али да га сви погрешно разумијемо и видимо као амбициозног диктатора, када у ствари има добре намјере, као што је заштита од нацизма или заштита дјеце од педофилије - рекао је Еребара.

Еребара наглашава да закони и иницијативе којима се настоји да се цензуришу медији, нису једини проблем.

 - Рама је током своје политичке каријере демонстрирао жељу да контролише све врсте медија. Новинари то знају и свједоци су чињенице да је његов модел медија корупција, која има приступ јавном одлучивању, главни фактор који је довео до континуиране деградације медија у Албанији у последњих 15 година - додао је он.

Дориан Матлија већ 17 година ради као адвокат у Албанији. У протеклих 11 година је заступао новинаре на судовима у име огранизације Рес Публика. Тренутно он и његове колеге бране новинаре у чак 50 тужби. Матлија каже да иако се против новинара воде низ различитих тужби, да доминирају случајеви у којима се новинари туже због клевете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:08