Edi Rama / foto: arhiva
30/08/2024 u 23:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rama: Srbija i Kosovo da prevaziđu konflikt

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je žalosno što je EU tek zbog ratom u Ukrajini shvatila koliko je Zapadni Balkan važan za bezbjednnost Evrope i da najviše zasluga za to ima predsjednik Rusije Vladimir Putin, a u svom obraćanju na bezbjednosnom forumu Globsec u Pragu istakao je i da je važno da Srbija i Kosovo što prije prevaziđu sukob.

- Moram da se zahvalim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer je zahvaljujući njemu Evropska unija shvatila koliko je važno da se Zapadni Balkan drži što bliže i koliko je Zapadni Balkan važan za EU- rekao je Rama tokom diskusije o krhkosti Balkana, u okviru Globsec foruma, koji se održava u Pragu, piše Kosovoonlajn.

On je rekao da je region Balkana u boljoj poziciji nego što je bio, te da osim sa ekonomskog aspekta, ne vidi veliku razliku između regiona Balkana i EU.

- I danas bi region Balkana bio dodatna vrijednost za EU- dodao je Rama.

On je naveo da postoji opasnost od ruskog uticaja u regionu i da je i Albanija bila suočena sa tim, a da je potrebno da se preduprijedi i tako što  Kosovo i Srbija treba da prevaziđu sukob.

- Imali smo nešto (ruski uticaj), ali ne nešto masovno. Veoma je prisutan i može da napravi veliku štetu u drugim dijelovima Balkana. Zato nam treba da Kosovo i Srbija prevaziđu taj sukob, zato treba da držimo Srbiju što bliže možemo. Što više budemo povezivali članstvo u EU sa članstvom u Nato, i što je Nato više prisutan u zemljama Balkana, to će biti bolje- kazao je Rama.

Rama: Samit NATO-a biće održan u Tirani 2027. godine

On je dodao da kada bi i Kosovo i BiH bili članice Natoa, kao i Srbija nešto kasnije, situacija bila potpuno drugačija.

- Mi smo na strani dijaloga. Budućnost ne treba gledati očima prošlosti. Kada se krene odavde, mnoge stvari postaju jasne, mnoge prepreke postaju manje problematične. Promovisali smo mir, dijalog sa svima. Odlučio sam da odem u Srbiju, što se nije desilo 68 godina. Danas je Balkan u boljoj poziciji. Moram da kažem da ne vidim razliku između nas i EU, naravno da imamo popriličan jaz za ekonomiju, ali za ostalo ne vidim razliku- istakao je Rama.

On je kazao da je Albanija dio Evrope i da se o tome ne može odlučivati u Briselu.

- Mi smo Evropljani i o tome se ne može odlučivati u Briselu. I danas bismo bili dodatna vrijednost. Za Albaniju je jasno, želimo da postanemo članice EU bez ikakvih rezervi. Bez ikakvih rezervi, mi smo članovi NATO-a i protiv ruske agresije u Ukrajini. Putinova popularnost u Albaniji je samo jedan odsto- rekao je Rama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:27