/ - фото илустрација
15/11/2021 u 09:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Реална година улсака Хрватске у еурозону 2023.

Хрватски министар финансија казао је да ће се то десити под условом да се задовоље преузете обавезе и критеријум

Реална година уласка Хрватске у еурозону могла би бити 2023, саопштио је хрватски министар финансија, Здравко Марић, на савјетовању економиста у Опатији.

- Под условом да се задовоље преузете обавезе и критеријум-  додао је Марић, преноси МИНА.

Марић, који је у кућној изолацији јер је позитиван на коронавирус, у обраћању на том скупу путем интернета, рекао је да Хрватска испуњава већину критеријума, те да је у групи земаља у којима ће удио јавног дуга у бруто домаћем производу  у сљедеће три године падати, док ће у више од половине држава чланица ЕУ тај удио расти.

Према његовим ријечима, у поступку преласка са куне на еуро важиће начело заштите потрошача, тако да ће се куна конвертовати у еуро по фиксном курсу, а трошкове ће, ако при томе настану, покривати финансијске институције. То ће важити и за конверзије кредита.

Марић је објаснио да ће се пет мјесеци прије увођења еура, цијене исказивати дуално, у кунама и еурима, а након дана увођења ће још двије седмице моћи да се плаћа у кунама.

Поновио је и да Влада очекује да ће реални БДП-а достићи до краја године ниво из 2019, када није било коронакризе. Он очекује и сплашњавање ефеката инфлације, те пад цијена сировина, енергената и посљедично цијена робе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:05