/ FOTO FRONTEX
16/11/2023 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rekordni dolasci migranata zapadnoafričkom rutom, Zapadni Blakna bilježi pad

Podaci Međunarodne organizacije za migracije pokazuju da je ove godine na Mediteranu prijavljeno 2.468 nestalih osoba, od kojih je većina plovila srednjomediteranskom rutom

Broj otkrivanja neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU porastao je za 18 posto u prvih deset mjeseci 2023. na gotovo 331.600, što je najveći ukupan broj u periodu od 2015.godine, prema preliminarnim proračunima Fronteksa

- Tokom perioda januar-oktobar, ruta Zapadnog Balkana, druga najaktivnija ruta sa više od 97. 300 detekcija, zabilježila je pad od 22 odsto, velikim dijelom zbog strože politike viza. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji su povećali rizik od incidenata opasnih po život, u oktobru je broj detekcija neregularnih prelazaka ostao visok na kanalu i iznosio je preko 8.200- podaci su Fronteksa.

Dvije trećine ovih pokušaja prelazaka rezultiralo je otkrivanjem i presretanjem od strane francuskih vlasti ili pokušajem prelaska koji je doveo do povratka na obalu ili spašavanja na moru.

Zapadnoafrička ruta doživjela je najveći porast broja neregularnih prelazaka, koji se skoro udvostručio do sada ove godine na preko 27.700. Ovo je najveći ukupan broj za ovu migratornu rutu otkako je Fronteks počeo prikupljati podatke 2009. godine. Broj dolazaka,13.000, u oktobru je ujedno bio i najveći mjesečni ukupan iznos zabilježen.

Iz Fronteksa navode da 2.600 stalnih oficira i osoblja uključeno je u različite operacije pružanja podrške državama članicama i susjednim zemljama u zaštiti vanjskih granica EU i borbi protiv kriminala.

- U oktobru je bilo skoro 49.600 otkrivenih neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU, što je porast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zapadnoafrička ruta zabilježila je rekordan broj u oktobru iu prvih 10 mjeseci. Centralni Mediteran je u oktobru doživio nagli pad prelaza. Tri najveće nacionalnosti na svim rutama ove godine: Sirija, Gvineja, Obala Slonovače- navode iz Fronteksa.

Srednji Mediteran je ostao najprometnija migracijska ruta u EU u 2023. s više od 143.600 otkrivenih slučajeva koje su prijavile nacionalne vlasti u prva tri kvartala 2023. godine.

- To je najveći ukupan broj na ovoj ruti u ovom periodu od 2016. godine. Međutim, broj mjesečnih otkrivanja na ovoj ruti pao je 50 odsto mjesečno do oktobra na skoro 9.600. Prelazi preko mora i dalje predstavljaju ekstremne opasnosti- saopšteno je iz Fronteksa.

Podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je ove godine na Mediteranu prijavljeno 2.468 nestalih osoba, od kojih je većina plovila srednjomediteranskom rutom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:37