Izvor: Ambasada SAD / - IZVOR: AMBASADA SAD
30/08/2024 u 21:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD: Zabrinuti i razočarani zbog stalnih nekoordinisanih akcija Vlade Kosova, uticaće na saradnju

Vlada Sjedinjenih Država, povodom današnje akcije Kosovske policije na sjeveru Kosova, ponovila je svoju zabrinutost i razočaranje zbog kontinuiranih nekoordiniranih akcija koje preduzima Vlada Kosova koje i dalje imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

- Po nalogu političkih vlasti Vlade Kosova, Kosovska policija je danas sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU. Ova akcija nije koordinirana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice- poručuje se u saopštenju koje je objavila Ambasada SAD u Prištini.

MSP Srbije: Zahtijevamo od međunarodne zajednice hitnu zaštitu srpskog naroda na Kosovu

Podsjećaju da su Sjedinjene Države i njeni međunarodni partneri dosledno tražili od Vlade Kosova da kao prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na agendi Dijaloga uz posredovanje EU, piše Kosovo onlajn.

- Neuspijeh Vlade Kosova da odgovori na ove zahtijeve odražava sve veće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije Vlade Kosova stavljaju građane Kosova i vojnike Kforaa u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera- upozoravaju SAD.

- Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju Kosovske policije tokom mnogo godina kao dio naše posvećenosti unapređenju bezbjednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa kosovskim obećanjima da će „nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom- dodaje se u saopštenju.

Postupci Vlade će, upozoravaju SAD, uticati i na kvalitet i prirodu saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KOSOVOSADSRBIJA
16. septembar 2024 19:22