Осман Мехмедагић
14/07/2021 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарајево: Ухапшен директор Обавјештајно сигурносне агенције Осман Мехмедагић

-Тужилаштво Босне и Херцеговине води истрагу у којој се осумњичени Мехмедагић терети за кривична дјела злоупотребе положаја, кривотворења исправе и прања новца, наводи се у саопштењу

По налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине данас је ухапшен осумњичени Осман Мехмедагић, директор Обавјештајно сигурносне агенције (ОСА) Босне и Херцеговине, јављају агенције, преносе медији.

Како је саопштено из Тужилаштва Босне и Херцеговине лишење слободе, реализировали су полицијски дјелатници Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

-Тужилаштво Босне и Херцеговине води истрагу у којој се осумњичени Мехмедагић терети за кривична  дјела злоупотребе положаја, кривотворења исправе и прања новца-наводи се у саопштењу.

Поступајући тужилац координира рад овлашћених полицијских службеника на терену, те ће током дана наредити даље активности у предмету.

Суд Босне и Херцеговине у фебруару ове године ослободио је Мехмедагића и запосленог те агенције Мухамеда Пекића, након оптужби за незаконито изузимање снимка из пословнице БХ Поште у Сарајеву.

Мехмедагић, као директор ОСА-е и Пекић, као руководилац Одсјека за цyбер безбједност у овој институцији, оптужени су за неовлашћено добивање информација о пошиљаоцу анонимне пријаве против Мехмедагића.

Како се наводи у оптужници, они су на неутврђен начин сазнали да је поднесена анонимна пријава против Мехмедагића, а Пекић је, према наређењу Мехмедагића да му прибави снимак, контактирао директора “БХ Поште”.

Оптужница прецизира да су тражили снимак с надзорне камере за 27. август, наводећи да је у питању државна тајна.

Тужитељ Олег Чавка који је тражио осуђујућу пресуду најавио је како ће се Тужилаштво у сваком случају жалити на ослобађајућу пресуду.

Мехмедагићева адвокатица Сенка Ножица казала је пак како права мета овог суђења није био њен брањеник него ОСА.

-Цијелим овим поступком жељело се на неки начин учинити велику штета једној од значајних институција у БиХ, а то је обавјештајна служба- устврдила је Ножица.

Државно је тужилаштво истог мјесеца против Мехмедагића подигнуло још једну оптужницу с којом ће се тек суочити на новом суђењу и којом га такође терети за злопорабу службеног положаја.

По тој је оптужници окривљен и министар безбједноти БиХ Селмо Цикотић, а обојицу се терети да су противзаконито именовали чланове повјеренства које одлучује о издавању дозвола за приступ безбједносним подацима државним службеницима.

Тужитељство БиХ тврди како су директор ОСА-е и министар безједности то учинили с циљем контролирања цјелокупног процеса издавања таквих дозвола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:23