/ SOLDIER MAGAZINE
02/11/2022 u 23:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet bezbjednosti UN produžio mandat EUFOR-u u BiH

Rezolucija je usvojena jednoglasno na zasjedanju Savjeta u Njujorku

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) usvojilo je danas rezoluciju kojom je za još godinu produžen mandat vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Rezolucija je usvojena jednoglasno na zasjedanju Savjeta u Njujorku, na kojem se raspravlja o situaciji u BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uoči zasjedanja, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, uputio je Savjetu bezbjednosti UN redovni polugodišnji izvještaj.

Šmit je u izvještaju naveo da je misija Althea EUFOR-a nastavlja igrati vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u BiH i da je njeno prisustvo i dalje neophodno.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Vijeću sigurnosti kazao je da je produženjem mandata EUFOR-u pružena podrška "ovoj vitalno važnoj misiji za održavanja mira i sigurnosti u BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu".

Ambasadorka Velike Britanije u UN Barbara Vudvord ocijenila je da je BiH napredovala od 1995. godine, ali da je teško dobijeni mir i dalje pod pritiskom.

"Zbog toga je važno prisustvo međunarodne zajednice u BiH", rekla je Vudvort pozdravljajući jednoglasno usvajanje produžetka mandata misije EUFOR-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:31